Wist je dat?
Meer dan 50% van alle soorten dieren en planten op aarde leven in het tropisch regenwoud.
Wetenschappers schatten dat er in het Amazonewoud 16.000 boomsoorten te vinden zijn.
Sommige bomen zijn meer dan 100 miljoen jaar oud! Ze dateren nog uit de tijd van de dinosaurussen.
Het tropisch regenwoud ligt in verschillende landen rond de evenaar. Kijk eens goed op de kaart: we vinden het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika, Centraal-Afrika en in Zuid-Oost-Azië. Welk tropisch regenwoud is volgens jou het grootste? Dat is het Amazonewoud, in Zuid-Amerika. Het tropisch woud neemt maar 5% van de aardoppervlakte in. Maar raad eens hoeveel soorten dieren en planten er leven? Tussen 50 en 80% van alle soorten dieren en planten die op aarde voorkomen!
In het tropisch regenwoud zijn er veel dieren, maar het is heel moeilijk om die te zien, omdat ze heel hoog in de bomen leven (in de kruinen). We vinden er bijvoorbeeld papegaaien, apen, hagedissen, tapirs, jaguars. De dieren hebben zich heel goed aangepast aan het leven in de bomen. Ze praten met geluiden en geuren. Sommige dieren spelen verstoppertje, zoals wandelende takken. Ze camoufleren zich om niet te worden opgegeten.
De mens kapt te veel hout in het tropisch woud. In grote stukken bos worden alle bomen omgehakt. Dat noemen we ontbossing. Op zich is het niet verkeerd om hout te kappen en de bossen te gebruiken, maar dat moet op de juiste manier gebeuren! Het is belangrijk dat het bos gezond blijft en dat de dieren er blijven leven. Dat noemen we duurzaam bosbeheer.