Wist je dat?
Bossen nemen 30% van de aarde in.
In de bossen wonen 300 miljoen mensen!
In het Amazonewoud staan 390 miljard bomen en ongeveer 16.000 boomsoorten.
In een bos vinden we bomen, planten, paddenstoelen en dieren. Er zijn bossen op veel plaatsen op aarde, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Er bestaan verschillende soorten bos. In de tropen vinden we tropisch regenwoud. In het noorden zijn er boreale bossen, met vooral naaldbomen zoals sparren. In België vinden we vooral gematigd bos. Dat kun je herkennen doordat de bladeren van de bomen in het najaar van kleur veranderen.
Wil je weten welke verschillende soorten bos er zijn? Kijk vlug onderaan de pagina!
Er zijn heel wat dieren die in het bos wonen, maar ze leven niet allemaal in alle bossen. Er zijn ook mensen die vlak naast het bos of zelfs in het bos wonen. Zij gebruiken het bos om er voedsel te zoeken, om huizen te bouwen en om geneesmiddelen te maken. In feite is het bos een beetje als een grote supermarkt!
Ontbossing betekent dat er echt veel bomen worden omgehakt om er meubelen van te maken, om op de vrijgekomen grond akkers of wegen aan te leggen of om steden uit te breiden. Op zich is het niet verkeerd om hout te kappen en de bossen te gebruiken, maar dat moet op de juiste manier gebeuren! Dat noemen we dan duurzaam en verantwoord bosbeheer. Het betekent dat er bomen worden omgehakt op een manier die rekening houdt met de mensen die er wonen, met de dieren en de natuur.
Intussen heb je wel begrepen dat bossen heel belangrijk zijn! Sommige organisaties proberen die te beschermen en te redden, zoals bijvoorbeeld FSC. Dat is een label dat de bossen beschermt. Als je het FSC-logo op een meubelstuk, een schrift of een doosje zakdoeken ziet staan, dan is dat voorwerp gemaakt met hout dat op de juiste manier is gekapt.