Wist je dat?
Het boreale woud wordt ook taiga genoemd.
Het boreale woud is het meest voorkomende bostype op aarde.
In het boreale woud kan het tot -30°C zijn!
De twee namen betekenen hetzelfde: het grootste bos ter wereld! Het boreale woud vormt een soort gordel over het hele noordelijke halfrond van de aarde. Kijk maar op de kaart! Het bedekt een deel van Siberië, Scandinavië en Canada. Het boreale woud neemt 35% van de oppervlakte van Canada in! Het is een bos dat dol is op de koude! De winters zijn er heel lang en heel koud (tot -30°C) en de zomers zijn kort en niet echt warm (tussen 10 en 15°C).
Kijk eens goed, welke soorten bomen zie je op de foto’s? Naaldbomen! Dat zijn bomen met naalden die in de winter niet afvallen, zoals bijvoorbeeld dennen en sparren. Eigenlijk zijn de naaldbomen de koningen van dit bos! Ze zijn bijzonder goed aangepast aan de kou: ze hebben een driehoekige vorm zodat de sneeuw er niet op blijft liggen en daardoor breken hun takken niet. We vinden er ook loofbomen zoals berken en populieren, maar ook struiken, mossen en korstmossen (die worden gevormd door een zwam en een wier). In deze bossen vinden we een super dikke laag mos: net alsof er een tapijt op de bodem ligt.
Ja hoor. In het boreale woud leven heel wat vogels. Die zijn moeilijk te zien, maar wat is het mooi om hen te horen! Er leven ook zoogdieren zoals bizons, wapiti’s, kariboes, beren en bevers.
In het boreale woud wonen maar weinig mensen, omdat het er veel te koud is. Maar de mensen kappen wel heel veel bomen in dit bos, zonder rekening te houden met de natuur. Het bos wordt ook doorsneden door het aanleggen van nieuwe wegen. Bovendien veroorzaken de mensen heel wat vervuiling met chemische producten.