De Schelde is een 350 kilometer lange rivier die ontspringt in het noorden van Frankrijk. Zo stroomt ze via Wallonië naar Vlaanderen en mondt op de grens met Nederland uit in de Noordzee.
© Wikimedia
Op 9 april gebeurde een ongeluk in een suikerbietenfabriek. Een dam brak en een gigantische hoeveelheid pulp of moes van suikerbieten stroomde in het water van de Schelde. De pulp bevat geen chemische stoffen maar is toch dodelijk voor dieren! Door de bietenpulp verdwijnt al het zuurstof in het water. En zonder zuurstof…. gaan de vissen en andere dieren die in het water leven dood!
Het ongeluk gebeurde in Frankrijk. Zo goed als alle vissen in de Schelde over een afstand van 50 km stierven door verstikking en kwamen boven drijven. Een supergrote ramp! Het kan meer dan 10 jaar duren tot er opnieuw vissen zijn in dat stuk van de Schelde.
Deze dodelijke bietenpulp stroomde van Frankrijk richting Wallonië. Ook daar stierven over een afstand van 37 km superveel vissen door verstikking. Echt heel triest!
Gelukkig sloegen mensen alarm en was er tijd om een grote reddingsactie te starten om de vissen verder op de Schelde te redden. Met speciale waterpompen werd water en zuurstof in de Schelde gepompt en konden de vissen blijven ademen. De extra zuurstof helpt ook om de dodelijke bietenpulp langzaam af te breken. Bacteriën in het water zorgen daarvoor.
Langs de Schelde in Vlaanderen is door deze reddingsactie een grote ramp vermeden. De meeste vissen bleven leven. Dat is heel goed nieuws voor de Schelde en ook voor alle dieren die er leven zoals de Europese otter.
Beeld header © Pxfuel