© European space agency
Bij deze techniek worden de eitjes en zaadcellen van koralen gevangen tijdens de voortplantingsperiode van het rif, tussen oktober en december. De eitjes en zaadcallen drijven naar het oppervlak en daar kunnen ze opgevangen worden. In speciale bassins worden de larven van het koraal grootgebracht en daarna worden ze terug uitgezet op de aangetaste koraalriffen. Moeilijk te begrijpen? Kijk snel naar deze video. Dan wordt het wel duidelijk!
Het hele proces is opgezet voor het rifherstel- en aanpassingsprogramma. Dit programma brengt wetenschappers bijeen om innovatieve en veilige oplossingen te creëren om koraal te helpen weerstand te bieden tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zich eraan aan te passen en zich te herstellen.
Het Great Barrier Reef is de grootste levende structuur ter wereld. De koraalriffen bieden hevige weerstand in moeilijke situaties zoals de klimaatopwarming, maar de huidige opwarming van de oceanen begint teveel te worden voor het koraal. Ze gaan ernstig verbleken waardoor ze kunnen sterven in grote hoeveelheden. Dit wordt koraalverbleking genoemd en is al op vele plaatsen aan de gang.
Op koraal leven miljoenen kleine algen, die geven de felle kleuren aan koraal. Deze algen zijn noodzakelijk, want het is de grootste energiebron van koraal. Het verbleken van koralen is het proces waarbij koralen wit worden als gevolg van verschillende factoren. Stress is bijvoorbeeld een van deze factoren. Koralen kunnen gestresseerd raken door veranderingen in temperatuur, licht of voedingsstoffen. Dan gaan de algen die noodzakelijk zijn voor de koralen uitdrijven waardoor het koraal wit wordt. Dit is zeer gevaarlijk, want koraal zonder algen worden ziek en gaan uiteindelijk sterven.
© AFP
Het terugdringen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen blijft de belangrijkste stap om ervoor te zorgen dat de koraalriffen niet afsterven. De steeds warmer wordende oceanen zijn het centrale probleem. Toch geeft dit proces ons nieuwe hoop om de koralen te helpen vooraleer de mens eindelijk in gang schiet en de klimaatverandering serieus begint aan te pakken.
©Wikipedia