Wist je dat?
In België is de Noordzee ongeveer 40 meter diep.
De bodem van de Noordzee bestaat uit zand, met hier en daar wat grind.
Er leven ook haaien en roggen in de Noordzee.
Wanneer was jij laatst aan zee? De zee in België, dat is de Noordzee! Het lijkt een grijze, saaie boel van water en zand maar onderwater is veel te ontdekken! De Noordzee heeft getijden: twee keer per dag is het laagwater of eb, het strand is dan héél groot. En tweemaal per dag is het hoogwater of vloed.
De Noordzee is ongeveer 750.000 km² groot. Ze ligt in Europa, tussen Groot-Brittannië en het vasteland van Europa, tot aan Scandinavië (Noorwegen en Denemarken). De Noordzee is niet heel diep, gemiddeld 94 meter en wordt steeds dieper van zuid naar noord. Het diepste punt is 700 meter diep en ligt in de buurt van Noorwegen. In ons land is de zee ongeveer 40 meter diep.
Het Belgisch deel van de Noordzee is 3.600 km². Dat is zo groot als de provincie West-Vlaanderen. We kunnen zeggen dat de Noordzee onze elfde provincie is. De kust van België, van de grens met Frankrijk tot de grens met Nederland, is 65 km lang.
De bodem van de Noordzee bestaat uit zand, met hier en daar wat grind. Het zand beweegt mee op het ritme van de golven. Daardoor is de kleur van het zeewater grijs of bruin, en niet blauw zoals in sommige andere zeeën. Toch is het water daarom niet vuil. Het is gewoon troebel door het zand. Duikers kunnen vaak maar een meter ver zien in de Noordzee!
De bodem van de Noordzee is trouwens niet plat. Onderwater liggen grote en best hoge zandbanken en geulen die vaak kilometers lang zijn. Je kan het je voorstellen als grote onderwaterduinen.
Vele dieren van de Noordzee leven op, in of net boven de (zand)bodem. Denk maar aan platvissen, wormen, garnalen en zeesterren. Andere dieren zwemmen in het water: vissen zoals de kabeljauw, kwallen, zeepaardjes, dolfijnen en soms eens een walvis. Wieren en algen zijn de planten van de zee. Zij zorgen voor zuurstof. In totaal leven er zo een 2.100 verschillende dieren en planten in onze Noordzee. Het is een echte natuurschat!
Ook rond de zee, op het strand en in de duinen leven heel bijzondere dieren en planten! Ze kunnen goed leven bij zout water en sommige kunnen zowel boven als onder water overleven.
Veel mensen gebruiken de zee. Grote schepen met containers varen naar de havens. Vissersboten met een boomkornet ploegen de bodem van de zee om. Met grote machines graven mensen naar zand en grind. Ook zijn er in de Noordzee windmolenparken. Windmolens zorgen voor groene stroom en zijn goed voor het milieu. Maar voor windmolens heb je veel plaats nodig én om ze te plaatsen zijn er grote werken nodig.
Zo blijft er maar weinig ruimte over voor de dieren en de planten!
De overheid in België maakt elke zes jaar een speciale plattegrond van de Noordzee. Op die plattegrond staat wat je mag doen in welk deel van de zee. Ongeveer een derde van de Noordzee is beschermd, op papier dan toch. Eigenlijk is er heel weinig controle en kunnen overal in de Noordzee boten komen. Vissers mogen op alle plaatsen van het Belgisch deel van de Noordzee vissen.
WWF wil dat er meer ruimte is voor natuur in de Noordzee en dat er meer controle is van de wetten.
Iedereen kan de Noordzee helpen. Ontdek hier onze 10 tips voor de Noordzee!