wist je dat?
In de diepzee is er geen licht. Het is er altijd donker!
Veel dieren in de diepzee maken zelf licht.
In de diepzee is er een heel hoge waterdruk.
De diepzee is een benaming voor dat deel van de oceanen waar geen licht komt, gemiddeld dieper dan 500 à 1000 meter. Het is er dus altijd donker en er groeien geen wieren of planten, want die hebben zonlicht nodig om te groeien.
Vroeger dachten wetenschappers dat er geen dieren woonden in de diepzee. Maar nu weten we wel beter! De dieren die er leven zijn heel speciaal en zijn aangepast aan het leven in deze donkere, koude wereld.
Bovendien is er in de diepzee een heel hoge waterdruk, tot 1000 keer groter dan de luchtdruk aan de oppervlakte. Jij en ik zouden er gewoon platgedrukt worden. Sommige diepzeevissen leven van dode dieren die naar beneden ‘zakken’. Dit noemen ze ook zeesneeuw.
En wat wonen er een gekke dieren in de diepzee. Heb je al gehoord van een zeekomkommer, een vampiervis of een zeeduivel?
De meeste dieren die in de diepzee leven maken zelf licht! Zo hebben ze als het ware een zaklamp bij, dat is handig in het donker. Het licht maken ze via een soort chemische reactie. Soms is het licht fel, als ze op zoek zijn naar een partner of als ze prooien proberen te lokken. Soms is het licht gedempt als ze zich willen camoufleren in het schemerlicht.
Een ding is zeker: er is nog heel veel te ontdekken in de diepzee!