Wist je dat?
Hamerhaaien kunnen heel goed ruiken en zien! Dat komt door hun brede kop.
De grote hamerhaai heeft een ongelooflijk zesde zintuig! Hij voelt de elektriciteit die de andere vissen voortbrengen.
De langste hamerhaai die ooit werd ontdekt, was 6,1 meter lang!
Er zijn in totaal negen soorten hamerhaaien, maar de grote hamerhaai is grootste van allemaal. Deze kanjers hebben een grijs-bruine rug en een witte buik.
In tegenstelling met de andere hamerhaaien, die een licht afgeronde snuit hebben, hebben zij een vrij rechte snuit. Die snuit ziet er heel vreemd uit, maar het is hun grootste troef! Want omdat hun neusgaten erg ver uit elkaar staan, kunnen grote hamerhaaien waanzinnig goed ruiken! En hetzelfde geldt eigenlijk voor hun ogen. Die staan ook ver uit elkaar. Zo hebben een echt breedhoekbeeld en kunnen goed zien.
Ja, je leest het goed! De grote hamerhaai voelt de elektriciteit die vissen op natuurlijke wijze maken (ook wij mensen produceren elektriciteit, vooral om informatie in ons lichaam door te geven via onze zenuwen).
Hoe doen die haaien dat? Wel, ook daarbij komt hun supersnuit goed van pas! Op hun snuit en op de onderkaak zitten de zogenaamde “ampullen van Lorenzini”. Dat zijn minuscuul kleine openingen in de huid waarin zich een speciale vloeistof bevindt. Dankzij die geleiachtige stof kunnen de hamerhaaien de ‘elektrische informatie’ lezen. Zo weten ze perfect waar een lekker visje zich bevindt!
In feite kunnen alle haaien en roggen elektriciteit voelen. Het is hun zesde zintuig en handig om te jagen!
Grote hamerhaaien eten octopussen, schaaldieren en allerlei soorten vis, waaronder andere haaien en ook roggen. Tot hun lievelingskost behoort ook de luipaardrog. Ze zijn niet bang van die rog, want de haaien zijn immuun voor het gif!
De grote hamerhaai houdt van reizen! Het is een haai die rondtrekt en vooral alleen leeft. Maar toch vinden we de grote hamerhaaien niet op alle plaatsen in de oceaan. Ze zwemmen in de warme wateren tussen de keerkringen. Bijvoorbeeld dicht bij Afrika, Australië en ook voor de kust van Brazilië.
Haaien zijn vissen. Je zou dus kunnen verwachten dat ze eieren leggen, maar dat is niet altijd het geval!
Bij de meeste vissen legt het vrouwtje eieren, die het mannetje daarna besproeit met sperma. Maar bij de haaien gaat dat anders. Allereerst omdat de mannetjes een soort penis hebben, ze hebben er zelfs twee, we noemen die ook klaspers. Met die klaspers kunnen ze de eitjes in de buik van het vrouwtje bevruchten. En ten tweede omdat de vrouwtjes van veel haaiensoorten de bevruchte eitjes in hun buik houden tot aan de geboorte. Die soorten noemen we eierlevendbarend.
Maar bij de grote hamerhaaien loopt het nog anders, want het vrouwtje is levendbarend! In haar buik zitten de embryo’s in een placenta, zoals bij de zoogdieren. En bovendien kunnen ze heel talrijk zijn… er kunnen tot veertig jongen tegelijk geboren worden!
De meeste hamerhaaien zijn bedreigd, en zeker ook de grote hamerhaai. Door de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) krijgt de grote hamerhaai de status “ernstig bedreigd”. Er is een grote kans dat deze soort binnenkort uitsterft.
Het aantal hamerhaaien vermindert om verschillende redenen. Allereerst omdat hun borstvinnen erg in trek zijn (het is een erg geliefd gerecht in Azië) en ze zijn dus het slachtoffer van overbevissing. Vervolgens ook omdat de klimaatverandering en de vervuiling het evenwicht in de oceaan verstoren. Door het steeds zuurder wordende water en het vele afval raakt het leefgebied van de grote hamerhaaien beschadigd.