Wist je dat?
Capibara’s rollen in de modder om zich niet te verbranden in de zon.
We noemen capibara’s ook wel eens ‘waterzwijnen’, omdat ze veel tijd doorbrengen in het water.
Capibara’s hebben geen staart.
De capibara is het grootste en zwaarste knaagdier ter wereld! Hij kan tot wel 66 kilogram wegen! Een capibara lijkt een beetje op een mengeling tussen een varken en een cavia. Hij behoort dan ook tot de familie van de cavia-achtigen.
Capibara’s leven in Zuid-Amerika en komen voor aan de oevers van moerassen, rivieren en meren. De capibara is een planteneter en eet waterplanten en grassen.
De capibara is een groepsdier en leeft met tientallen dieren samen. De jongen worden behaard geboren en kunnen na enkele uren al rennen, duiken en zwemmen. Dan sluiten ze meteen aan bij de rest van de groep!
Capibara’s zijn uitstekende zwemmers en duikers. Om snel vooruit te gaan, hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen. Hun ogen, oren en neus staan allemaal op één lijn op hun hoofd. Hierdoor kunnen ze bijna helemaal onder water blijven, en toch alles in de gaten houden.
De capibara kent veel vijanden zoals de jaguar, de anaconda, de alligatorschildpad en de kaaiman. Ook boeren jagen op deze dieren, omdat ze de landbouwvelden beschadigen. Bovendien vinden veel mensen in Zuid-Amerika hun vlees heel erg lekker. Gelukkig krijgen capibara’s veel jongen en is de diersoort niet bedreigd.