Wist je dat?
De bruine beer slaat tijdens de zomer 200 kg vet op. Zo kan hij overwinteren en hoeft hij niets meer te eten.
Het geluid dat de beer maakt, noemen we grommen of brommen: GRRRR
De klauwen van een bruine beer kunnen tot 13 cm lang zijn!
De bruine beer heeft een heel groot lichaam, een grote kop en kleine ronde oren. Zijn kleine staart kan je bijna niet zien! Hij heeft vijf vingers aan elke poot en gevaarlijke klauwen, die hij niet kan intrekken onder zijn huid, zoals een poes. De poot van een beer is heel groot en kan tot 28 cm lang en 21 cm breed zijn. Zijn vacht is bruin, beige en soms zelfs kastanjebruin of zwart.
De bruine beer is heel gespierd en heeft heel veel kracht in zijn poten. Maar ook al is de bruine beer heel dik, toch is hij super behendig. Wist je dat hij in bomen kan klimmen en een snelheid kan halen van 55 km per uur?
De bruine beer leeft en verschuilt zich in het bos, omdat het een schuw en wild dier is. Maar hij is niet altijd bang! Want als je te dicht bij zijn welpen komt, kan hij heel boos en agressief worden. Hij leeft helemaal alleen en ontmoet alleen maar andere beren tijdens de paartijd of wanneer hij vis gaat vangen in de rivier.
De bruine beer kan rechtop staan en voorwerpen vastnemen met zijn vingers, zoals bijvoorbeeld zijn voedsel. De beer is een alleseter: hij eet planten, wortels, paddenstoelen, vruchten, maar ook vis, insecten en kleine zoogdieren. Hij is ook dol op honing, maar dat wist je waarschijnlijk al, nietwaar?!
De beer trekt weg uit zijn leefgebied, omdat de mens steeds dichterbij komt. De mens jaagt op de beer voor zijn vacht en ook om sommige van zijn organen te gebruiken in de Aziatische geneeskunde.
Bovendien bezondigt de mens zich aan illegale houtkap, die het leefgebied van de beer vernietigt. In Oost- en Zuid-Europa zijn er geen bruine beren meer. Gelukkig zijn er nog in West-Europa: in de Karpaten (een groot gebergte) zijn er nog 6000 tot 7000 bruine beren.