Wist je dat?

 • Hij heeft een echte superkracht! Hij kan alle delen van zijn lichaam die gewond zijn weer aangroeien en zijn hersenen repareren!

 • Hij leeft in de meren en zoetwaterstromen van Mexico.

 • In het wild hebben axolotls een volledig zwart lichaam dat goudkleurig of grijs kan worden en geen albino (volledig wit). Deze pigmentatie bestaat nauwelijks in het wild.

Axolotls zijn kleine amfibieën die leven in meren en zoetwaterstromen in Mexico. Ze wegen slechts een paar gram en toch bezitten ze ware "superkrachten". Ja, hij kan ervoor kiezen zijn hele leven lang een larve te blijven of zich te evolueren tot een (volwassen) amfibie! Deze salamander trekt ook veel aandacht van de wetenschappelijke gemeenschap. Je leest hier alles over dit schattige dier met de aanstekelijke glimlach.

 

Waar leeft een axolotl?

Voordat hij super populair werd, leefde hij in de koude zoetwatermeren van Mexico. Tegenwoordig worden ze daar veel minder aangetroffen.

 

Hoe ziet de axolotl er precies uit?

In het wild kiezen sommige exemplaren ervoor om hun hele leven larve te blijven en alleen onder water te leven. Toch kunnen ze zich dan nog steeds voortplanten. Het heeft ook het voordeel dat ze langer kunnen leven omdat ze baby's blijven en niet verouderen. Een axolotl larve is meestal zwart, grijsachtig of goudkleurig en heeft kieuwen aan beide kanten van zijn kop die zo manen vormen met kleine veerachtige draden. Hij heeft een staart aan de achterkant van zijn lichaam om hem te helpen zwemmen.

 

Ze zijn de enige salamanders die zichzelf kunnen transformeren...

Deze schattige, permanent lachende salamanders kunnen een volwassen vorm aannemen vanaf de leeftijd van één jaar (of niet). De oorzaken van deze transformatie zijn nog steeds niet goed bekend. Deze metamorfose vergt veel energie van de axolotl; daardoor wordt zijn levensverwachting gehalveerd, namelijk 5 jaar in plaats van 10 jaar. Zodra dit proces is voltooid, wordt hij groter, wordt zijn bek wijder, krimpen zijn kieuwen en ontwikkelen zijn longen zich. Hij kan dan ook uit het water leven. Hij zal dan bijna alleen nog maar insecten eten.

De baby's zijn autonoom

Het vrouwtje kan tot 1000 eieren leggen! Ja, dit is al gebeurd, maar het gemiddelde is 300, wat al indrukwekkend is, nietwaar? Bovendien kunnen de baby's, zodra de eieren uitkomen, al voor zichzelf zorgen en zwemmen!

Waarom is de axolotl bedreigd?

De aanwezigheid van de axolotl in de Mexicaanse meren is afgenomen als gevolg van zware vervuiling en droogte in de meren, menselijke activiteiten in de omgeving van zijn habitat en de introductie van grote vissen. Ook door de vangst om zijn vlees of voor diverse laboratoriumonderzoeken vanwege zijn vermogen om zijn weefsels of organen te regenereren, vermindert hij in aantal.

Door Pokémon, Minecraft en video's op TikTok is hij ook als huisdier erg populair geworden. Het is echter geen goed idee om een axolotl als huisdier te houden. Het is een ernstig bedreigde soort die niet uit zijn natuurlijke habitat mag worden uitgevoerd. 

 • Wetenschappelijke naam
  Ambystoma mexicanum
 • Voedsel
  Carnivoor: kleine vissen, insecten, wormen
 • Habitat
  In het zoete water van het meer van Xochimilco in Mexico
 • Grootte en gewicht
  Tussen 15 en 30 cm / 100 g als volwassene
 • Familie
  Urodeles
 • Status
  Kritisch bedreigd