donderdag 06 April 2023

Waarom zijn wombat uitwerpselen rechthoekig?

Afbeelding

Wombats zijn de enige dieren ter wereld met kubusvormige uitwerpselen. Maar hoe en waarom doen ze dat? Wetenschappers hebben eindelijk een beter idee! 

Wombat outside3

 

Wombats zijn dieren die inheems zijn in Australië. Ze zijn vooral bekend omdat ze wat mollig zijn - en ontzettend schattig. Maar er is iets wat je misschien niet weet over deze schattige buideldieren: wombats zijn de enige dieren ter wereld die kubusvormige poep produceren!  

Hoewel dit voor veel belangstelling en debatzorgde, is er weinig onderzoek gedaan naar het waarom van de kubusvormige poep. Wetenschappers zijn daarom onwetend gebleven over dit fenomeen, tot nu!  

Vroege theorieën  

In de loop der jaren zijn wetenschappers met verschillende theorieën gekomen:  

  • Wombats maken kubusvormige uitwerpselen zodat ze die kunnen stapelen om hun territorium te markeren, zonder dat de stukjes rondrollen.  
  • De kubusvorm heeft meer te maken met de droge omgeving waarin de meeste wombats leven. Ze moeten echt elke druppel vocht [uit hun voedsel] persen. In een droger klimaat kunnen de uitwerpselen stijvere vormen aannemen met scherpere hoeken.  

Dit is te danken aan hun spijsverteringskanaal   

In 2018 begonnen onderzoekersuit de Verenigde Staten die gespecialiseerd zijn in lichaamsvloeistoffen, zich te verdiepen in het onderwerp nadat ze er op een conferentie over hadden gehoord.  

Het was niet gemakkelijk om een concreet antwoord te vinden. Het kostte de wetenschappers maanden om het spijsverteringskanaal van de wombat te bestuderen. Wat ze vonden was de manier waarop de darmen van de wombat uitrekken.  

Terwijl de wombat zijn voedsel verteert, beweegt het voedsel door de darm en de druk van de darmen op het voedsel geeft de uitwerpselen een bepaalde vorm (bij de wombat dus een kubusvorm!). Dit betekent dat de vorm van de darm de vorm van de poep beïnvloedt.   

De onderzoekers erkennen dat er nog veel vragen te beantwoorden zijn en zegt dat het onderzoek nog gaande is. Maar nu hebben we een eerste antwoord op deze nogal vreemde vraag... 

 

Volledig artikel in het Engels