Onderzoek naar de leeftijd van tropische vissen is erg belangrijk. Wetenschappers willen namelijk ontdekken of klimaatverandering invloed heeft op de leeftijd van de vissen. Door de klimaatverandering warmt het water op en dat kan ervoor zorgen dat vissen minder lang leven. Daarom vingen wetenschappers vissen op verschillende plekken voor de kust van Australië.
Vissen kunnen natuurlijk niet zelf vertellen hoe oud ze zijn. Om dat te weten, kijken wetenschappers naar het binnenoor van de vissen. Daarin zit een ‘otoliet', een speciaal deeltje waarop elk jaar één nieuw lijntje verschijnt. Net zoals de groeiringen van een boom. Door alle groeilijnen op te tellen, weet je hoe oud de vis is.
De wetenschappers ontdekten zo een vis van 81 jaar in ondiep, tropisch water! Het gaat om een snapper, een zoutwatervis die je kan vinden op subtropische plekken. Wetenschappers vonden eerder al vissen van 60 jaar, maar het is de eerste keer dat ze een vis vinden die ouder is dan 80 jaar. Echt heel bijzonder! Vissen die zo lang leven zijn wel heel kwetsbaar. Ze zijn worden vaak gevangen door vissers. Maar gelukkig worden de vissen voor de kust van Australië heel goed beschermd en kunnen ze lang en gelukkig leven!
© Jürgen Freund / WWF
Neen! Deze vis is misschien wel de oudste tropische vis die ooit werd gevonden, maar hij is zeker niet de oudste vis ter wereld. Wist je namelijk dat er haaien bestaan die tot 500 jaar oud kunnen worden? Ongelooflijk!
Cover image: © naturepl.com / David Fleetham / WWF