Drollen nijlpaard doodt vissen
In de Mara-rivier in het Afrikaanse land Kenia leeft een grote kudde van ongeveer 4000 nijlpaarden. Wetenschappers ontdekten dat de uitwerpselen van de nijpaarden soms vissen doden.
© Pixabays
Het nijlpaard is een planteneter
Het nijlpaard leeft in de buurt van water, zoals rivieren en waterplassen, in een groot deel van Afrika. Het grootste deel van de dag brengt dit grote dier door in het water. ’s nachts komt hij aan land om te grazen. Een nijlpaard is een echte planteneter en eet alleen maar gras en bladeren.
Onderzoek in de Mara-rivier in Kenia
In Kenia leeft een grote kudde van 4000 nijlpaarden in de Mara-rivier. Wetenschappers onderzochten het water van de rivier en ontdekten dat de nijlpaarden meer dan 8500 kg (!!!) uitwerpselen per dag in het water laten vallen. Dat is superveel en zorgt soms voor problemen.
Vissen gaan dood
De uitwerpselen van de nijlpaarden bestaan uit plantenmateriaal dat nog niet helemaal verteerd is. In het water gaat de vertering verder en worden de grote stukjes gras die nog in de nijlpaarddrollen zitten, afgebroken tot kleinere stukjes. Dat vraagt zuurstof uit het water. Zo is er minder zuurstof in het water voor vissen en andere dieren die in het water leven. Soms is er zo weinig zuurstof in het water dat alle vissen sterven! In drie jaar tijd was er 13 keer een massale vissterfte in één van de nijlpaard-poelen.
Moeten we alle nijlpaarden een luier geven?
Dat is natuurlijk geen goede oplossing! Want wie moet die luiers dan verversen?? Er is niet echt een goede oplossing voor dit probleem. Dode vissen zijn slecht nieuws, maar andere dieren zoals aaseters en krokodillen kunnen dan natuurlijk wel hun buikje rond smullen. Niets in de natuur gaat verloren!