woensdag 07 Oktober 2020

Kruisspin sterft uit

Afbeelding

Het gaat heel slecht met de kruisspin! Niet zo lang geleden zag je in de herfst veel kruisspinnen in bijna elke tuin. Het was een doodgewone soort. Nu sterft hij langzaam uit…. Lees hier hoe dat precies komt!

Onderzoek naar kruisspinnen

In Zwitserland onderzochten wetenschappers kruisspinnen. Ze telden in 2019 op 20 verschillende plaatsen het aantal spinnen en kwamen tot een heel triest resultaat: er waren honderd keer minder kruisspinnen dan 40 jaar geleden! Er zijn natuurlijk niet elk jaar evenveel spinnen. Maar dat er zo ongelooflijk weinig spinnen zijn is helemaal niet normaal.

Kruisspinnen in ons land

Ook in België zijn er steeds minder kruisspinnen. In de herfst van 2018 werden er nog nooit zo weinig kruisspinnen geteld. Onderzoekers aan de universiteit van Gent zagen dat er in de steden wel 10 tot 20 keer minder kruisspinnen leven dan 10 jaar geleden. Het lijkt erop dat deze diersoort het niet alleen in Zwitserland maar overal moeilijk heeft.

WWF rangerclub araignee epeire diademe kruisspin gallery2

© Pixabay

Hoe komt het dat er steeds minder kruisspinnen zijn?

Een groot probleem is droogte en hitte. Door de klimaatverandering wordt het steeds warmer. Dat is niet zo goed voor kruisspinnen. Ook zijn er steeds minder vliegende insecten. Dat is nu net hét voedsel van kruisspinnen. Dus minder insecten = minder spinnen!

Ook met andere dieren gaat het slecht

Sommige mensen zijn misschien blij dat er minder spinnen zijn. Maar het is eigenlijk heel triest nieuws! Ook met andere dieren die insecten eten gaat het heel slecht, denk maar aan vleermuizen, hagedissen en vogels. Steeds meer diersoorten zijn bedreigd, ook in ons land.

WWF bracht in september een rapport uit over hoe het gaat met de natuur en de wilde dieren. In het Living Planet Rapport staat dat de groepen (populaties) zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën en reptielen wel 68% kleiner zijn dan in 1970.

Lees hier meer over het Living Planet Rapport

Download LPR NL

Weet jij waarom je in de herfst veel spinnen ziet?

epeire nl 

Cover: © Shutterstock/ Arno van Dulmen