woensdag 03 Juli 2019

Hoeveel plastic eet jij?

Afbeelding

Elke week eet een mens ongeveer 5 gram plastic. Dat is evenveel als het gewicht van een bankkaart! Dat nieuws komt uit een nieuwe studie van WWF over plastic. Weet jij in welke producten het meest plastic zit?

Plastic in zee

Plastic is een groot probleem! Elk jaar eindigt 8 miljoen ton (!!!) plastic in de oceaan. Dat is GIGA-ntisch veel! Veel van dat plastic komt van zwerfafval van het land, de dorpen en de steden. Via riolen, beken en rivieren stroomt het naar de zee.

Al dat plastic zorgt voor problemen bij zeedieren. Je leest er meer over in ons dossier Plastic in zee.

Microplastics

Het zeewater en het zonlicht breken de grote stukken plastic af tot heel kleine deeltjes. Vaak zo klein dat je ze met het blote oog niet meer kan zien. Die ienie-mienie stukjes plastic noemen we microplastics. Je vindt ze overal in de oceaan. Wetenschappers ontdekten dat één liter zee-ijs tot wel 12.000 stukjes microplastics kan bevatten!

Vissen en andere zeedieren eten dat microplastic op. Als wij die vis opeten, eten wij eigenlijk ook plastic. Maar ook in ons drinkwater zitten kleine stukjes plastic. Ze zijn namelijk zo klein dat waterzuiveringsinstallaties ze er niet kunnen uit filteren.

WWF Rangerclub Plastiekindezee plastiquedanslamer gallery8

© Shutterstock / Rich Carey / WWF


Nieuwe WWF-studie over plastic

Een universiteit van Australië deed samen met WWF een groot onderzoek naar Plastic in onze voeding. Het resultaat: gemiddeld eet een mens ongeveer 2000 microplastic deeltjes per week. Dat is ongeveer 5 gram, zoveel weegt een bankaart!

De producten waar de meeste microplastics in zitten zijn: water, bier, schaaldieren zoals scampi’s en garnalen en zout. Het meeste plastic drinken we eigenlijk op. Ons drinkwater, zowel van de kraan als uit plastic flessen, bevat veel microplastics!

Hoog tijd voor Actie!

WWF roept samen met veel andere organisaties om dringend wereldwijd actie te ondernemen om de plastic vervuiling te stoppen. Ook jij kan helpen!


Meer weten over het probleem van Plastic in zee?

Plastic in zee ROUND