Groepen wilde dieren worden kleiner
Wereldwijd is de grootte van de groepen wilde dieren gemiddeld 68% kleiner dan 50 jaar geleden. Dat kan je lezen in het Living Planet Rapport, dat WWF samen met experts en andere organisaties elke twee jaar uitgeeft. Gelukkig is het nog niet te laat om daar iets aan te doen!
Het Living Planet Rapport voor jongeren
Het Living Planet Rapport vertelt ons hoe het gaat met de wilde dieren en de natuur in de wereld. Net alsof de natuur even bij de dokter gaat en een ‘gezondsheidstest’ krijgt. In het rapport staat niet alleen wat de bedreiging zijn voor de natuur, wat dat betekent voor de mens maar ook wat er moet gebeuren om er iets aan te doen.
Nu is er ook een speciale versie van het rapport speciaal voor kinderen en jongeren. Download het hieronder!
De groepen wilde dieren worden kleiner
Wereldwijd is de grootte van de groepen (of populaties) zoogdieren, vissen, vogels, reptielen en amfibieën gemiddeld afgenomen met 68% sinds 1970.
© WWF/Living Planet Report
Hoe komen wetenschappers tot dit getal?
Onderzoekers meten de veranderingen in groepen van duizenden diersoorten. Zo telden ze gnoes op de savanne of gebruikten wildcamera’s in het regenwoud van de Amazone. Op die manier maakten ze een schatting van het aantal dieren in een groep. Voor sommige diersoorten waren in de groepen meer dieren dan vroeger. Maar met de meeste diersoorten gaat het slechter. De groepen van dieren worden kleiner. Wanneer we een gemiddelde nemen van alle diersoorten samen zien we dat de grootte van de groep 68% kleiner is dan in 1970. Heel triest!
Hoe komt dit ?
De oorzaken van deze achteruitgang ligt bij de mens. Volgens de experten zijn dit de belangrijkste redenen:
- Klimaatverandering: Door klimaatverandering zijn er bijvoorbeeld steeds meer hittegolven en natuurbranden. In Australië gingen recent tienduizenden vliegende vossen (een vleermuizensoort) dood in een hittegolf. Meer weten? Lees dan zeker het dossier over klimaatverandering!
- Voedsel: 34% van al het land op aarde wordt gebruikt voor voedselproductie. Daardoor hebben landdieren, vogels en insecten minder leefruimte of minder voedsel.
- Overbevissing en vervuiling: Waterrijke gebieden zijn het meest bedreigd op aarde. Bijna 1 op de 3 zoetwaterdieren wordt met uitsterven bedreigd. Grotere dieren zoals nijlpaarden, bevers en rivierdolfijnen lopen het meeste risico.
- Minder baby’s: Wanneer dieren minder voedsel en schuilplekken vinden, krijgen ze moeilijker baby’s.
©Irrawaddy dolfijn - Marco Petri
Wat kunnen we hier samen aan doen?
- Minder vlees eten: Om vlees op je bord te krijgen is er heel veel land nodig. Zo worden er bijvoorbeeld bossen gekapt in de Amazone, zodat koeien er kunnen lopen of gewassen verbouwd kunnen worden om het vee te voederen. De dieren die in het bos leven, hebben dan geen plek meer.
Dus kies vaker voor plantaardig voedsel, kies voedsel dat niet bijgedragen heeft aan ontbossing en koop voedsel lokaal dat in België wordt gekweekt. - Geen voedsel weggooien: Nu gaat ongeveer 1/3 van al ons voedsel verloren. Dit is iets waar we allemaal een bijdrage aan kunnen leveren. Wat je niet op kunt, kun je makkelijk bewaren om een andere keer op te eten. Én, maak gewoon niet teveel.
- Lokale wilde dieren en planten beschermen: Je kan mensen en dieren beschermen tegen de effecten van klimaatveranderingen tegen te gaan door je omgeving te vergroenen. Dit kan beginnen op je eigen balkon of achtertuin.
- Laat van je horen: Maak een tekening, poster, spandoek of houd je spreekbeurt over bedreigde dieren. We geven jullie graag enkele ideeën op deze pagina.
Cover: © Carlos Eduardo Fragoso / WWF-Brasil