Eind 2022 werd een nieuwe wet ter bescherming van de Noordzee goedgekeurd! Dit is geweldig nieuws voor de biodiversiteit. Dankzij deze wet wordt het mogelijk een zeereservaat op te richten en de ecosystemen* van de Noordzee beter te beschermen.
De Noordzee is het grootste natuurgebied van België. Er leven meer dan 2.100 soorten planten en dieren... Kun je je dat voorstellen? Dat is veel! Eigenlijk is de Noordzee een aaneengesloten ecosysteem dat bij de zee begint en via het strand en de duinen naar de polders loopt.
Activiteiten in beschermde gebieden zullen worden beoordeeld. Net zoals jij punten krijgt wanneer je een examen aflegt! Zij zullen beoordelen of activiteiten, zoals zandwinning, militaire activiteiten en visserij, goed of slecht zijn voor de natuur in de Noordzee. Als het te gevaarlijk of slecht voor de natuur is, zullen zij deze activiteiten niet kunnen uitvoeren.
Het beginsel "de vervuiler betaalt" maakt ook deel uit van de nieuwe wet. Dit betekent dat het vervuilende land niet alleen zal betalen voor de schade en het herstel van de natuur... maar ook voor de schade die daardoor in de toekomst zal ontstaan.
De boetes voor de veruiling van de zee zullen sterk worden verhoogd. Dit geld zal worden gebruikt voor het herstel van mariene ecosystemen of voor de aankoop van apparatuur ter bestrijding van mariene vervuiling.
* Op aarde zijn er verschillende grote soorten natuurlijke ecosystemen: zoetwaterwetlands, oceanen, bossen, graslanden... Hier spreken we over levende wezen die in dezelfde omgeving en met elkaar en hun omgeving interageren.
Het Amazone regenwoud is een ecosysteem, net als een plas water.
Klein of groot, een ecosysteem bestaat uit een habitat (biotoop) en bewoners (levensgemeenschap). En ze hebben elkaar allemaal nodig!
Bron: https://www.salamandre.org
Foto's : Misjel Decleer