Door de ogen van een walvis
Voor de eerste keer ooit plaatsten wetenschappers een camera op de rug van een dwergvinvis, een soort van kleine walvis die leeft in Antarctica of de Zuidpool. De beelden zijn echt ongelooflijk! Ze leren ons heel veel over het voedsel en het gedrag van deze walvissen.
Een dwergvinvis is een soort baleinwalvis
De dwergvinvis is eigenlijk ‘klein’. Hij wordt ongeveer 8 tot 9 meter groot. Net als zijn grote broer, de blauwe vinvis, heeft de dwergvinvis geen tanden maar ‘baleinen’. Dat zijn een soort van dunne latjes die werken als een zeef. Zo zeeft een walvis het water van de zee en slikt hij enkel piepkleine prooien in zoals krill (kleine garnalen) en heel kleine visjes.
Een camera filmt de dwergvinvis onder water
Maar de dwergvinvis is een mysterieus dier. We weten maar weinig over wat en waar hij eet. Daarom plaatsten Australische wetenschappers een speciale camera op de rug van een dwergvinvis. De camera kan onder water filmen en heeft een soort zuignappen. Zo doet het de walvis geen pijn.
Kijk maar naar de video!
Wat leert de video ons over de dwergvinvis?
Het is natuurlijk heel erg leuk om voor de eerste keer beelden te hebben van een dwergvinvis onder water. Maar de camera is ook belangrijk voor onderzoek! Ze leren we dat een dwergvinvis sneller zwemt als hij eet. Tot wel 24 km per uur. Tijdens het eten, opent hij dikwijls zijn enorme bek met baleinen, bijna elke 10 seconden. Zo kan hij veel kleine dieren uit het water zeven.
In de camera zit ook een gps. Zo weten we waar de dwergvinvissen eten en welke plaatsen belangrijk zijn om te beschermen. WWF helpt mee met dit onderzoek en om de walvissen te beschermen.