Wist je dat?
Antarctica is de koudste plek op aarde. Het is er gemiddeld -50°C.
Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations.
Bijna alle dieren leven aan de kust van Antarctica. In de rest kunnen alleen speciale bacteriën leven.
Antarctica is een werelddeel of continent, net als Europa of Afrika. Het is 14 miljoen vierkante kilometer groot en helemaal omring door de Zuidelijke of Antarctische oceaan. Bovenop het land ligt een dik pak ijs.
Antarctica is de koudste plek op aarde. Het is gemiddeld -50°C en er zijn temperaturen tot -89°C gemeten. Brrrr! Op de Noordpool is het ietsje warmer, zo een -18°C.
Op Antarctica ligt een heel dik pak ijs, van gemiddeld 2200 meter dik. Dat is meer dan 2 km! Het dikste punt meet zelfs 4776 meter. Ongelooflijk!
Typisch voor Antarctica is het landijs. Dat ijs bestaat uit grote gletsjers die zich bovenop het land bevinden. 90% van alle landijs op aarde vind je op Antarctica. Als het landijs smelt, stijgt de zee.
Rond het landijs vind je ook grote stukken zee-ijs. Onder dat ijs vind je geen land, alleen maar de zee.
Op Antarctica vind je dus veel landijs en een beetje zee-ijs. De Noordpool is anders. Het is eigenlijk een grote drijvende berg van zee-ijs.
Er leven heel speciale dieren op Antarctica. De bekendste zijn de pinguïns zoals de keizerspinguïn en de adeliepinguïn. Er leven ook robben, zeehonden, walvissen, zeevogels zoals stormvogels en albatrossen en kleine zeediertjes. Bijna alle dieren leven aan de kust van Antarctica, op het zee-ijs. In de rest kunnen alleen speciale bacteriën leven.
Slechts één dier leeft het hele jaar door op Antarctica: een kleine mug zonder vleugels.
Door de opwarming van aarde is al heel wat van het zee-ijs rond Antarctica gesmolten. Dat gebeurt ook op de Noordpool. De laatste jaren zien wetenschappers dat ook delen van het landijs smelten. Dat is gevaarlijk! Als al het landijs op Antarctica zou smelten, stijgt de zee meer dan 50 meter!
Er is een speciaal verdrag (Antarctisch Verdrag) dat zegt dat landen Antarctica niet mogen misbruiken. Het is verboden om wetenschappelijke experimenten te doen en het leger mag er geen oefeningen doen. Maar dat is niet genoeg!
WWF wil een netwerk maken van beschermde zee- en kustgebieden tussen Argentinië en de Zuidpool om de dieren beter te beschermen. Samengevat: 30% van de Zuidelijke Oceaan beschermen tegen 2030!
WWF doet onderzoek en praat met regeringen zoals die van Argentinië om Antarctica beter te beschermen. Daarnaast doet WWF er alles aan om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken.