wist je dat?
De Zuidpool is de koudste plaats op aarde. Het kan er tot – 89 °C zijn!
De Noordpool is een grote berg van drijvend ijs. Met een duikboot kan je onder de Noordpool varen.
90% van al het ijs op aarde bevindt zich op de Zuidpool.
Onze planeet heeft twee poolgebieden: de Noordpool en de Zuidpool. Het noordpoolgebied is het gebied ten noorden van de noordpoolcirkel (66,5 ° NB). In het midden van het noordpoolgebied ligt de Noordpool, een grote berg van drijvend ijs. Met een duikboot kan je er onderdoor varen. Rondom de Noordpool vind je stukken land die bedekt zijn met sneeuw en ijs, zoals bijvoorbeeld IJsland, Canada en Groenland. Dat zijn de meest noordelijke delen van Amerika, Azië en Europa.
Het zuidpoolgebied bevindt zich ten zuiden van de zuidpoolcirkel (66,5 ° ZB). In dit gebied ligt het continent Antarctica. Het is een groot stuk land dat helemaal bedekt is met ijs.
De Noordpool is een grote berg van drijvend ijs. Het ijs is bevroren water van de oceaan. Dat ijs noemen we zee-ijs of pakijs. Het is maximum vier meter dik. Het ijs van de Zuidpool is landijs. Het ligt bovenop het land en is heel dik: gemiddeld 2000 meter. Het dikste pak ijs op de Zuidpool meet zelfs 4776 meter.
Op de Zuidpool is het veel kouder dan op de Noordpool. De gemiddelde temperatuur is er -50°C, brrr. Op de Noordpool is het een klein beetje minder koud: ongeveer -18°C. Ook leven er andere dieren op de twee polen. Rond de Zuidpool leven alleen zeezoogdieren zoals orka’s en walvissen, maar geen landzoogdieren zoals ijsberen.
Op de poolgebieden leven dieren die aangepast zijn aan de koude. Ze hebben een dikke vacht of hebben niet zo snel koude pootjes. Het bekendste dier van de Noordpool is de ijsbeer. Maar je vindt er ook andere dieren: poolvossen, rendieren, lemmingen, sneeuwhazen, zeehonden en walvissen. Het bekendste dier van de Zuidpool is de keizerspinguïn, maar ook de reuzenalbatros. Er leven veel dieren op de Zuidpool, maar er is maar één soort die er het hele jaar door op het land leeft: een kleine mug zonder vleugels. Sommige dieren komen aan beide polen voor, zoals de blauwe vinvis en de zeeolifant.
In de winter is bijna heel het noordpoolgebied bedekt met sneeuw en ijs, in de zomer smelt het ijs en is de hoeveelheid ijs in het noordpoolgebied veel kleiner. Dat is al eeuwenlang zo. Toch zien we dat er elk jaar minder en minder ijs is op de Noordpool. Sommige wetenschappers voorspellen dat tegen 2020 de noordpool in de zomer helemaal ijsvrij zal zijn. Dat is een ramp voor de lokale bevolking en de dieren die afhankelijk zijn van het pakijs, zoals de ijsbeer.
Ook op de Zuidpool heb je plaatsen waar elk jaar het zee-ijs kleiner wordt. Daardoor is er minder krill (kleine garnaalachtige diertjes). Dit heeft ook een invloed op de voedselketen want bijvoorbeeld walvissen en kabeljauwen eten deze krill.
De Noordpool en de Zuidpool en de dieren die er leven zijn heel erg kwetsbaar. Doordat het ijs smelt, wordt het gemakkelijker om grondstoffen zoals gas en olie te ontginnen in de poolgebieden. Ook kunnen vrachtschepen en vissersboten gemakkelijker door de gebieden varen. Hierdoor komt het ecosysteem nog zwaarder onder druk.
WWF wil dat alle activiteiten in de poolgebieden rekening houden met de bewoners en de dieren van het gebied. Zo wil WWF dat er strenge wetten zijn om de vervuiling en de verstoring van de poolgebieden te beperken. WWF doet bijvoorbeeld ook onderzoek naar de ijsbeer en zijn leefgebied. Zo weten we welke gebieden echt belangrijk zijn om te beschermen. Maar het belangrijkste is dat we het smelten van het ijs en de opwarming van de aarde stoppen! WWF werkt wereldwijd op dit thema.