Wist je dat?
Koraalriffen groeien heel erg traag. Gezond koraal blijft steeds groeien en kan heel oud worden.
Het allergrootste koraalrif is het Groot Barrière Rif vlakbij Australië. Het is meer dan 2300 kilometer lang! (Langer dan de Chinese muur!)
Een heel klein deel van de oceaan bestaat uit koraal (0,25%). Toch leeft hier een kwart (25%) van alle vissen!
Een koraal lijkt op een steen of een plant maar is eigenlijk een klein zeediertje. Echt waar!
Deze diertjes noemen we ook poliepen en zijn familie van de zeeanemoon. Ze leven met duizenden bij elkaar in een grote groep of kolonie. Sommige koralen zijn hard en maken een skelet van kalk. Dat skelet groeit elk jaar enkele millimeters tot centimeters. Andere koralen zijn zacht.
Koralen vind je in alle vormen en kleuren. Er leven meer dan 4500 soorten in de oceaan! Bekende koralen zijn het hersenkoraal en het bloedkoraal.
Koralen vormen samen een koraalrif. Een beetje zoals bomen samen een bos vormen. Het is de habitat of leefgebied van duizenden zeedieren. Veel dieren blijven er hun hele leven, andere komen er tijdelijk om voedsel te zoeken of zich voort te planten.
In het koraalrif vallen de kleurrijke vissen op, zoals vlindervissen, keizersvissen, papegaaivissen. Er wonen toch vooral ongewervelde dieren als zeelelies, kokerwormen, sponzen en vele andere.
Karetschildpadden, vissen uit het diepere water en zo nu en dan een haai of een groep dolfijnen, komen er af en toe langs, op zoek naar voedsel.
Koraal heeft licht nodig! Het harde koraal of de poliepjes werken namelijk samen met kleine plantjes of algen. Die algen zorgen voor de opbouw van het skelet, de mooie kleur van het koraal en zuurstof in het water. Superbelangrijk!
De laatste jaren is er een groot probleem. Het koraal verbleekt! Dat komt omdat het water van de oceaan steeds warmer wordt. De kleine algen sterven en het koraal verliest zijn kleur. Het wordt wit!
Dat het water van de oceaan steeds warmer wordt, komt door de klimaatverandering.
Door de klimaatverandering wordt de oceaan niet alleen warmer, maar ook zuurder! Dit komt door een toename van koolzuurgas (CO2) in de oceaan.
Als het water te zuur wordt, kan het koraal geen nieuw kalkskelet meer maken. Het koraal stopt dus met groeien.
Koraal is heel mooi en duur. Daarom snijden stropers er stukken uit om ze dan te verkopen voor veel geld als souvenirs.
Verschillende soorten visserij hebben ook een vernietigend effect op koraalriffen. Een net dat achter een koraal blijft haken of een anker dat op het rif wordt uitgegooid, kan koraal dat duizenden jaren lang groeide in één klap verwoesten.
WWF beschermt het koraal: