Wist je dat?
Plastic is bestaat eigenlijk nog niet zo lang, iets meer dan 100 jaar.
Het duurt ongeveer 450 jaar voor een plastic flesje in de natuur is afgebroken.
Wetenschappers ontdekten dat één liter zee-ijs tot wel 12.000 stukjes microplastics kan bevatten.
Kijk eens om je heen. Je tandenborstel. Speelgoed. Stiften. Koekdoosjes. Onderdelen van je fiets. Het hoesje van je tablet. Winkelzakjes. Je lesmap. Overal in huis, de klas of de winkel vind je heel wat dingen van plastic. Ook al zou je het willen, iets kopen zonder plastic is best moeilijk. Zelfs de betaalkaart van je ouders is gemaakt van plastic!
Een chipszakje op straat gooien, bwa… Dat ziet niemand en één papiertje kan toch geen kwaad? Maar wat als miljoenen mensen dat denken?
Jouw chipszakje waait zo de natuur of de riool in. Zo belandt het vaak in een rivier, die het rechtstreeks naar zee brengt. Op schepen gooien mensen ook heel wat troep overboord, denk maar aan oude vissersnetten, keukenafval of gewoon rommel. Al dat afval samen wordt snel een drijvende soep van afval!
Wetenschappers schatten dat er 64.000 kilo afval (!) op de stranden in België ligt. Meer dan 95% daarvan is gemaakt van plastic.
Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, want van elke tien stuks zwerfvuil vind je er twee op het strand. En de andere acht? Die drijven rond in zee. Dat is héél slecht nieuws voor al het zeeleven. Sommige dieren eten dat zwerfvuil op, andere pechvogels geraken hopeloos verstrikt in stukken ronddrijvend touw of plastic…
(c) FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, www.dezeebegintbijjezelf.be
Plastic zwerfvuil is niet alleen een probleem van onze Noordzee! Er is namelijk maar één oceaan, alle zeeën en delen van de oceaan zijn met elkaar verbonden.
Ben je al eens op vakantie geweest naar Frankrijk? Wel, de plastic soep - een gigantische, drijvende berg afval - is drie keer zo groot als Frankrijk. En die berg blijft maar groeien! De onsmakelijke plastic soep dobbert rond in de Grote Oceaan, tussen California en Hawaï. De ingrediënten? Miljarden stukken afval!
Het is bijna onmogelijk deze plastic soep ooit nog volledig op te opruimen… Daarom moeten we er samen voor zorgen dat er geen nieuw zwerfvuil meer bijkomt.
Plastic is een groot probleem! Gelukkig beseffen meer en meer mensen dat. Een superoplossing om al het zwerfvuil en het plastic uit de oceaan te halen bestaat jammer genoeg niet, toch gebeurt al heel wat.
De beste manier om het zwerfvuil UIT de zee te halen, is ervoor zorgen dat het er nooit IN komt. We moeten dus met zijn allen minder plastic maken en vooral gebruiken.
Ook jij kan helpen! Lees er alles over in het dossier!