Wist je dat?
Een Belg eet gemiddeld ongeveer 25 kg vis per jaar!
Elk jaar raken duizenden zeedieren per ongeluk verstrikt in vissersnetten. Dat noemen we ‘ongewenste vangst’. Denk maar aan haaien, walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden.
Door alleen ‘duurzame vis’ te eten, help je om overbevissing en bijvangst te stoppen.
Veel mensen eten graag vis. Dat is pas een probleem als we met zijn allen heel vaak één bepaalde soort vis eten. We vangen zoveel vissen van die soort dat er maar heel weinig overblijven in de oceaan. Zo wordt het een bedreigde diersoort. Dat noemen we overbevissing.
Er zijn ook andere problemen bij de visserij!
Vissers vangen vaak per ongeluk teveel jonge visjes in hun net. Die vissen zijn nog heel klein en hebben geen tijd gehad om zelf jongen te krijgen. Zo heb je steeds minder vissen van die soort en kunnen ze (nog meer) bedreigd worden.
Soms raken ook dolfijnen, schildpadden of vogels die vis eten verstrikt in de vissersnetten. Als ze niet naar boven kunnen om te ademen, stikken ze. De dieren die per ongeluk worden gevangen noemen we ‘ongewenste vangst’. Dat is natuurlijk niet leuk voor de dieren, maar ook niet voor de vissers zelf. Ze willen deze ongewenste vangst zo veel mogelijk vermijden. Sommige dieren kunnen de vissers terug vrijlaten. Maar vaak zijn ze gewond of al dood.
Sommige vistechnieken zijn simpelweg niet goed voor de oceaan. Warrelnetten bijvoorbeeld zijn netten die rechtop in het water staan en tot tientallen meters lang zijn. Ze bestaan uit hele fijne draadjes, waarin vissen of kleine walvissen kunnen verwarren en verdrinken. De boomkor in onze Noordzee is dan weer een groot sleepnet met een ijzeren balk die over de bodem sleept. De zeebodem wordt daardoor geploegd. Helemaal niet goed voor de dieren en de planten die daar leven!
Heb je al gehoord van het MSC-label? Dit is een speciaal symbool of label dat zegt dat de vis op een duurzame manier gevangen is. De vissoort is niet ‘overbevist’. Een ‘duurzame vis’ mag je dus gerust eten en… ja hoor er bestaan ook vissticks met een MSC-label!
Je hebt ook het ASC-label. Dat zegt dat de vis op een duurzame manier is gekweekt.
WWF wil een duurzame visserij, waarbij vissen worden gevangen met respect voor de oceaan! Dat doen we door
WWF wil ook meer beschermde zeegebieden. Zo hebben de dieren een veilige plaats om te rusten en jongen te krijgen. Op dit moment is minder dan 5% van de oceaan wereldwijd beschermd. Dat is erg weinig!
Iedereen kan helpen om de vissen in onze oceaan te beschermen. Het is helemaal niet zo moeilijk! Door alleen ‘duurzame vis’ te eten, dus vis die op een goede manier gekweekt of gevangen is, help je mee om overbevissing te stoppen!