Wist je dat?
Elke 2 seconden verdwijnt een bosgebied ter grote van een voetbalveld
Bijna de helft van de bossen wereldwijd zijn al vernietigd
Als we aan hetzelfde tempo doorgaan, zijn over 100 jaar de tropische regenwouden volledig verdwenen
Ontbossing is het vernietigen van bebost land zonder nieuw bos aan te planten. Dit is geen uitzonderlijke gebeurtenis, er verdwijnt maar liefst een bosgebied zo groot als een voetbalvel elke twee seconden. Op zich is het niet verkeerd dat mensen hout gebruiken, dat doen we al duizenden jaren. Het probleem is dat er op te grote schaal hout gekapt wordt en dat er niet evenveel bos terug wordt aangeplant waardoor er steeds meer bosgebied verdwijnt. Ook wordt het meeste hout gekapt op plaatsen met een erg grote natuurwaarde, zoals de tropische regenwouden. Bomen worden gekapt zonder rekening te houden met de natuur, de dieren en de mensen die er wonen. Er wordt dus niet aan duurzaam en verantwoord bosbeheer gedaan.
Bossen zijn nochtans essentieel voor het leven op aarde. Het zijn de longen van de planeet en een belangrijk leefgebied voor vele planten- en dieren. Ook voor de mens zijn ze onmisbaar: ze voorzien voedsel en medicijnen, zorgen voor schoon water en helpen mee tegen klimaatverandering, want ze halen CO2 uit de lucht.
Voor dieren is de ontbossing erg moeilijk. Hun leefgebied wordt steeds kleiner en wordt verdeeld in kleine deeltjes. Hierdoor is het moeilijk om voldoende eten te vinden en nieuwe soortgenoten te leren kennen. Ze komen ook meer in contact met mensen omdat er minder ‘echt wilde’ gebieden zijn. Dit kan gevaarlijk zijn voor de mensen en de dieren. Ook de lokale mensen kunnen steeds minder genieten van de voordelen van de bossen als grote delen gekapt worden. Bomen zijn ook belangrijk om de bodem op zijn plaats te houden, door boskap kunnen er grote rampen gebeuren zoals aardverschuivingen. Een rampzalig voorbeeld kan je zien door op de foto hieronder te klikken.
© WWF-Brazil / Gilberto Viegas
Bossen worden gekapt om het hout te gebruiken of om andere activiteiten te kunnen doen op het vrijgekomen land. Hieronder leggen we de meest voorkomende redenen uit.
BrandhoutHout wordt nog vaak gebruikt als brandhout, terwijl er veel efficiëntere systemen zijn om huizen te verwarmen of te koken. Voor veel mensen is dit jammer genoeg niet betaalbaar. Ze gaan dan (illegaal) hout kappen en koken op een open vuur: helemaal niet duurzaam, maar wel goedkoop en begrijpelijk als je arm bent...
© Germund Sellgren / WWF-Sweden
GrondstofDaarnaast wordt ook veel hout gekapt om producten mee te maken. Papier, meubels, houten planken, muziekinstrumenten,... Die producten zijn noodzakelijk voor de mens, maar het is belangrijk dat er zo weinig mogelijk ontbossing voor nodig is. Het is dus belangrijk dat je producten koopt die uit een bos komen dat duurzaam beheerd wordt. Ga daarom op zoek naar producten met een FSC-label. Klik op het label om te leren wat dit precies is!
© James Morgan / WWF
Plaats voor de mensDe grootste oorzaak van ontbossing is landbouw, dat zou je niet denken hé. Bossen worden gekapt om het gebied te veranderen in landbouwgebied. Dit brengt namelijk meer centen op dan bossen en is dus nuttiger voor de mensen. Tenminste dat denken ze, op korte termijn brengt het misschien meer geld op, maar op lange termijn zijn de gevolgen dramatisch zoals je eerder al kon lezen. Dit gebeurt vooral om weides te maken om vee op te laten grazen en voor het planten van onder andere soja (vooral gebruikt als veevoer) en palmolie (voor eten en verzorgingsproducten).
Ook voor mijnbouw worden enorme gebieden bos gekapt. In de mijnen worden waardevolle stoffen zoals goud en diamant bovengehaald, dit brengt erg veel geld op. Daarom moeten bossen en waardevolle natuurgebieden wijken. De mijnen zijn ook erg vervuilend, er komen chemische stoffen vrij die erg slecht zijn voor dieren, planten en mensen die er wonen.
© Philippe T. / WWF-France
Tenslotte wordt er ook veel bos gekapt om plaats te maken voor de mens, bijvoorbeeld voor wegen of steden. De planeet is erg druk bevolkt en er komen steeds meer mensen bij. Die hebben allemaal plaats nodig dus moet er steeds meer menselijke infrastructuur gemaakt worden.
© Google Earth satellite image
Het is ondertussen wel duidelijk dat ontbossing een groot probleem is. WWF zet zich in voor het beschermen van bossen, zowel bossen die nog intact zijn als heraangeplante bossen. Dit doen we niet alleen, we werken samen met de lokale bevolking. Samen leiden we parkwachters op, starten we ecotourisme op zodat mensen op een duurzame manier geld kunnen verdienen en doen we aan wetenschappelijk onderzoek. We overtuigen de politiek om bossen te beschermen en helpen boeren om duurzame keuzes te maken.
© Aaron Gekoski / WWF-US