Wist je dat?
In het Zoniënwoud in Brussel is er een speciale dierenbrug. Dieren kunnen veilig de weg oversteken.
Elke dag sneuvelen gemiddeld 27.000 dieren onder de wielen van een auto.
Een corridor of een groene weg is een (smalle) strook natuur die twee natuurgebieden met elkaar verbindt.
Veel dieren en planten wonen in een heel klein leefgebied. Dat is niet zo goed! Het is dan voor dieren moeilijk om genoeg eten, een goede woonplaats of een partner te vinden. Als het gebied echt heel klein is, kunnen dieren zelfs ziek worden.
Een oplossing is om stukken natuur met elkaar te verbinden. Zo verhoog je de ‘connectiviteit’ van een gebied. Dat wil zeggen dat dieren gemakkelijker en veilig van het ene naar het andere gebied kunnen gaan. Zo wordt hun totale leefgebied groter!
Ons land is heel klein en er wonen veel mensen. Daardoor is er niet zo veel plaats voor natuur. Hier en daar zijn er wel natuurgebieden, maar errond liggen dorpen, straten, landbouwgebieden of fabrieken. Je kan het leefgebied van veel dieren voorstellen als een oase, met errond alleen maar woestijn. Dat is geen pretje!
Samen met andere organisaties wil WWF de natuurgebieden meer verbinden met elkaar. Zo kunnen we de dieren en ook de planten helpen.
Dat kan door een strook natuur aan te leggen tussen twee natuurgebieden. Dat heet een ‘corridor’ of een ‘groene weg’. Denk bijvoorbeeld aan een lange haag die van het ene bos naar het andere bos loopt. Dieren zoals wilde kat en muizen kunnen veilig langs de haag naar het andere stuk bos lopen.
Als er veel wilde bloemen staan langs de kant van een akker of een autoweg, kunnen vlinders en insecten deze corridor gebruiken om naar een volgend grasland te vliegen.
Voor veel dieren moeten de stukken natuur niet echt aaneengesloten te zijn. Als er hier en daar een stukje natuur is, waar dieren kunnen rusten of eten, kunnen ze overleven. We noemen deze stukjes natuur ook ‘stapstenen’. Dieren kunnen van het ene naar het andere stukje ‘stappen’ of vliegen.
Boeren kunnen helpen door geen giftige stoffen te gebruiken op hun akker of veld. Ook jij kan helpen! Als iedereen van zijn tuin een mooi stukje natuur maakt, hebben we al heel wat groene stapsteentjes bij.
Er zijn nog andere manieren om de natuur te verbinden. Sluizen of dammen op rivieren vormen een probleem voor veel dieren! Door een vistrap of een ‘verbinding voor vissen’ aan te leggen, kunnen vissen en andere waterdieren terug zwemmen naar waar ze willen.
Ook een dierenbrug of een ecoduct kan helpen. Dat is een speciale brug over wegen met bomen en planten, zo kunnen dieren van het ene naar het andere stuk natuur gaan en worden ze niet omvergereden door auto’s. In het Zoniënwoud in Brussel vind je zo een ecoduct.
WWF helpt de tijgers in Azië door natuurgebieden waar de tijger leeft met elkaar te verbinden. Zo hebben de tijgers een groter gebied en is het eenvoudiger om een partner te vinden!
De otter houdt van ‘wilde’ rivieroevers met veel planten zoals bomen, struiken en riet. Dat is ideaal om te schuilen en jongen groot te brengen. Door beton weg te nemen en planten te planten langs de oevers help je de otter.
In het voorjaar worden veel padden en kikkers overreden door auto’s als ze naar van hun winterverblijfplaats naar de poel trekken. Een ‘kikkertunnel’ onder de weg helpt. Zo worden de diertjes niet plat gereden en is hun wintergebied en zomergebied met elkaar verbonden.
De wilde kat is heel schuw. Hij leeft in bossen en gebruikt geheime gangen langs hagen om naar een andere plaats te gaan. Door hagen te planten tussen stukken bos, kan je de wilde kat helpen. Maar ook vogels, insecten en planten vinden een haag heel fijn!
De reuzenpanda leeft alleen in de bamboebossen in China. Door de bouw van wegen en treinsporen raken heel wat groepen reuzenpanda’s van elkaar afgezonderd. WWF helpt om de gebieden terug te verbinden door groene wegen of corridors van bamboe.
26/09/2018 - In het Zoniënwoud in Brussel is de eerste dierenbrug of ‘Ecoduct’ klaar. Door de brug kunnen de dieren van het bos veilig de autostrade oversteken. Wat een geweldig nieuws!
14/03/2018 - Een auto heeft in maart 2018 een wolf aangereden in Limburg! Het gaat niet om de wolvin Naya, maar om een jonge mannetjeswolf. Wat triest dat het drukke verkeer slachtoffers maakt!