Wist je dat?
Tegen 2050 zou 30% van de ijsberen verdwenen kunnen zijn
18% van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de ontbossing. Dat is meer dan wat alle auto’s, vrachtwagens en vliegtuigen samen uitstoten.
Als alle ijs boven Groenland zou smelten, zou Vlaanderen onder water komen te staan en zou Brussel aan zee komen te liggen.
Sinds het ontstaan van de aarde, 4,5 miljard jaar geleden, is het klimaat voortdurend veranderd. In de tijd van de dinosaurussen bijvoorbeeld kende België een tropisch klimaat. En tijdens de laatste ijstijd kon je over het ijs tot in Engeland wandelen.
Vandaag warmt de aarde op als gevolg van de activiteiten van de mensen en het klimaat verandert. Er zijn meer overstromingen, meer droogtes, de gletsjers smelten en de zeespiegel stijgt. Dit noemen we de klimaatverandering.
In het verleden verliepen de klimaatveranderingen over periodes van duizenden jaren. Sommige levende wezens zijn verdwenen (zoals de dinosaurussen en de mammoet) en andere hadden de tijd om zich aan te passen. Het probleem is dat de huidige klimaatverandering te snel verloopt en dat de natuur niet de tijd heeft om zich aan te passen.
We kunnen de stijging van de temperaturen niet meer stoppen, maar gelukkig is het wel nog mogelijk om de opwarming te vertragen en zo de natuur de tijd te geven om zich aan te passen. Daarvoor moeten we onze manier van leven veranderen. Een mooie uitdaging, waar ieder van ons een rol in moet spelen!