Wist je dat?
Meer dan 7000 wilde dier- en plantsoorten worden illegaal verhandeld
Schubdieren zijn de grootste slachtoffers van illegale dierenhandel
De laatste 20 jaar zijn er meer dan 1000 parkrangers gedood omdat ze stroperij probeerden tegenhouden
Stroperij is het illegaal jagen of vangen van wilde dieren en planten. Dit wordt vooral gedaan om centen te verdienen met illegale wildhandel. Illegale wildhandel is de verkoop van beschermde dieren of planten (levend of dood) of onderdelen van dieren/planten. Dit is bij wet verboden. Stroperij en illegale dierenhandel heeft een grote invloed op het overleven van duizenden dieren. Het heeft een enorme impact op de achteruitgang van de biodiversiteit.
Er zijn heel veel verschillende levende wezens die te maken krijgen met stroperij. Hieronder enkele iconische voorbeelden, maar de lijst is eigenlijk veel langer...
Er worden gemiddeld 55 olifanten gedood per dag voor hun ivoren slagtanden, deze zijn namelijk erg veel geld waard.
© Andy Isaacson / WWF-US
Ook neushoorns worden gedood voor hun hoorns. Gemalen neushoornhoorns worden gebruikt als medicijn.
© Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK
Tijgers worden gedood om peperdure jassen of tapijten te maken van hun vacht. Andere delen worden gebruikt om medicijnen van te maken.
© WWF-Myanmar
Haaien worden gevangen voor hun vinnen, daar wordt soep van gemaakt. De botten worden ook gebruikt als medicijn tegen spierpijn. Ook het vlees van haaien wordt opgegeten.
© Peter Chadwick / WWF
Orchideeën zijn een beschermde plantensoort die vaak illegaal verhandeld worden. Poeder gemaakt van de orchideeknollen wordt gebruikt voor koffie en ijsjes. Hierdoor sterven er orchidee soorten uit.
© Andrew Parkinson / WWF-UK
Stroperij heeft een grote impact op het welzijn van de dieren. Denk maar aan verhalen zoals een klein baby-olifantje die rouwt bij het lijk van de moeder nadat die gedood is voor haar ivoren slagtanden. Stroperij heeft ook een grote impact op de natuur als geheel. Van verschillende plant- en diersoorten worden er meer gedood dan dat er bij komen. Hun aantal neemt dan af totdat ze mogelijks volledig verdwijnen. Dit is een groot probleem voor de gezondheid van de ecosystemen waar ze leven, want in de natuur hangt alles aan elkaar en het verdwijnen van een soort kan grote gevolgen hebben.
Je voelt waarschijnlijk de neiging om kwaad te worden op stropers. Dat is begrijpelijk, maar toch is het ook belangrijk om te proberen begrijpen waarom mensen dit doen. De producten die verkocht worden zijn vaak echt luxeproducten, de prijs ligt daardoor erg hoog. Stropers zijn vaak mensen die niet veel centen hebben, in het gebied waar ze leven zijn er maar weinig jobs en daardoor leven ze vaak in grote armoede. Door de illegale wildhandel kunnen ze toch wat geld verdienen en hun familie te eten geven. Er komt ook veel criminaliteit bij kijken, ze worden zowat gedwongen om dit te doen door criminelen.
De gestroopte soorten moeten dan bij de kopers terecht komen. Dit is vaak niet in hetzelfde land, of zelfs niet in hetzelfde continent. Aangezien dit illegaal is, moet men erg creatief zijn om de producten aan de andere kant van de wereld te krijgen zonder dat ze ontdekt worden. Hieronder kan je enkele voorbeelden lezen van wat er zoal gebeurd. Let op, dit is soms even schrikken.
Planten, boomstammen of dode dieren worden verstopt in containers op containerschepen. Vaak zijn die dan verstopt onder spullen die wel toegestaan zijn. Slechts een klein deel van de containers wordt gecontroleerd, dus lukt het wel om onondekt te blijven.
© Pixabay
Illegale producten worden ook wel gewoon verstuurd via de postdiensten, net zoals jij weleens een postpakketje besteld. Ook hier geldt hetzelfde, slechts een klein aandeel van de pakketjes wordt gecheckt, daarom lukt het vaak om illegale planten, medicijnen, dode dieren of ivoor te versturen op deze manier.
Levende dieren transporteren is vaak moeilijker, maar men is heel creatief. Het transport is vaak erg traumatiserend voor de dieren. Zo worden bijvoorbeeld babytijgers verstopt in valieze, worden levende vogels in plastieken flessen verstopt of geplakt met tape op mensen hun lichaam die dan het vliegtuig nemen.
Je denkt nu waarschijnlijk ‘hoe kan het toch dat niemand dit opmerkt’. Dat is inderdaad vreemd. Vaak worden de controlediensten omgekocht om een oogje toe te knijpen. Hierdoor kunnen er nog meer producten ‘ongezien’ passeren.
Na al de vreselijke dingen die je ondertussen gelezen hebt, vraag je je waarschijnlijk af:
In vele landen is de verkoop van illegale dierenproducten verboden. Maar ‘verboden’ betekent niet dat het niet gebeurd, er is een grote zwarte markt voor deze producten. De producten zijn vaak echte luxeproducten en kosten enorm veel geld. Hieronder kan je de meest voorkomende redenen lezen waarom mensen dit kopen:
Veel levende dieren worden verhandeld om als huisdier te houden. Soms weet de eigenaar dat dit een illegale soort is (bijvoorbeel als ze een tijgerjong kopen), maar soms weet men dit niet (bepaalde reptielsoorten, exotische vogels,...)
© Edward Parker / WWF
Traditionele medicijnen worden gemaakt van planten- en dierlijke producten.
© WWF-Myanmar
In sommige tradities zit het gebruik van wilde soorten ingebakken, bijvoorbeeld het eten van oerwoudvlees (vlees van wilde jungledieren). Men gelooft dat het eten ervan impact heeft op de toekomst.
© Ola Jennersten / WWF-Sweden
Handtassen van krokodillenleer, een tapijt van berenvacht, ivoren beeldhouwwerken. Dit zijn echte statussymbolen in verschillende landen.
© WWF-US / Keith Arnold
Voor de consumptie van illegale producten wordt vaak met de vinger gewezen naar Azië. Het klopt dat er daar een groot probleem is qua consumptie van illegale wildproducten, maar dit is alles behalve de enige plek. Europa heeft bijvoorbeeld een grote markt voor illegale huisdieren. In Afrika wordt dan weer veel oerwoudvlees gegeten. De markt voor deze producten is overal ter wereld, het is een groot, geheim en crimineel netwerk dat maar moeilijk op te doeken valt.
Je begrijpt ondertussen wel dat illegale wildhandel erg ingewikkeld is en niet eenvoudig op te lossen valt. Maar toch kunnen we dit niet zomaar laten gebeuren. Als er zo wordt verder gestroopt, zijn er straks geen olifanten of neushoorns meer. Omdat het illegaal is, gebeurt de handel via geheime netwerken en daarom is het bijzonder moeilijk om het probleem op te lossen. Toch zijn er een aantal dingen die wel lijken te werken.
Als de stropers op een andere manier geld kunnen verdienen, zullen ze minder snel geneigd zijn om aan stroperij te doen. Het is dus belangrijk om de levensomstandigheden te verbeteren waar veel gestroopt wordt. Zo worden bijvoorbeeld ecotoerisme projecten opgestart, dan kunnen de mensen geld verdienen aan het behouden van de natuur in plaats van het vernietigen ervan.
Er moet betere controle uitgevoerd worden: stropers betrappen, transport van illegale producten onderscheppen en kopers op heterdaad betrappen. Dit kan bijvoorbeeld door warmte camera’s in gebieden waar veel gestroopt wordt of door parkrangers die strenge controles uitvoeren. Criminele netwerken moeten opgerold worden en hiervoor moet politie opgeleid worden. Ook de straffen moeten hoger, zodat het risico hoger wordt en mensen andere keuzes maken.
Als niemand de illegale producten zou kopen, zou er geen probleem zijn. Het is dus belangrijk om de kopers van deze producten te informeren en motiveren om andere keuzes te maken. Dit kan opgelegd worden met strenge wetten, maar er moet ook informatie gegeven worden zodat mensen de producten zelf niet meer willen kopen.