Wist je dat?
De wetenschappelijke naam van het zeepaardje is vernoemd naar een Grieks zeemonster: de Hippocampus!
Zeepaardjes kunnen hun ogen los van elkaar bewegen.
In onze hersenen zit een klein deeltje dat zeepaardje of hippocampus heet.
Zeepaardjes lijken wel op een paard, maar verder hebben ze er niets mee te maken! Het zijn kleine visjes met vinnen en kieuwen. Toch hebben ze geen schubben. Zeepaarden behoren tot de familie van de zeenaalden. Hun lijf wordt beschermd door rijen knobbels en stekels. Dat zijn de beenringen, die vormen een soort skelet aan de buitenkant!
Zeepaardjes hebben een bolle buik en een lange staart die ze kunnen oprollen. Met die staart grijpen ze zich vast aan zeewier of koralen. Dan kunnen ze uitrusten.
Over de hele wereld leven ongeveer 50 soorten zeepaardjes. In de Noordzee vind je twee soorten: het kortsnuitzeepaardje en het langsnuitzeepaardje.
Zeepaardjes planten zich voort op een héél speciale manier. Ze beginnen met een zotte paringsdans! Dan versieren zeepaardjes elkaar door van kleur te veranderen.
Dan gebeurt er iets heel apart: het mannetje is zwanger! Mannetjes hebben namelijk een speciale broedbuidel. Het vrouwtje legt haar eitjes in deze buidel en het mannetje bevrucht de eitjes. In de broedbuidel van het mannetje zitten de jongen veilig en kunnen ze groeien. Als de kleine zeepaardjes zelf kunnen zwemmen, worden ze geboren uit de buidel!
Zeepaardjes kennen veel verschillende bedreigingen. Door klimaatverandering stijgt de temperatuur van het water. Zeepaardjes zijn hier erg gevoelig voor. Maar dat is niet alles!
In China verkopen handelaars gedroogde zeepaardjes als souvenir of als medicijn. Dat is erg! Elk jaar vissen mensen een miljoen zeepaardjes uit de zee. Ze worden gedroogd en verkocht voor veel geld.