De vlekken van een jaguar noemen we rozetten.
Een jaguar kan heel goed zwemmen en klimmen.
Sommige jaguars zijn helemaal zwart, ze zijn heel zeldzaam.
De jaguar is familie van de leeuw, de tijger en het luipaard. Hij is de grootste kat van Amerika en de derde grootste kat ter wereld (na de leeuw en de tijger).
Een jaguar lijkt op een luipaard, maar is steviger gebouwd en heeft een bredere kop. Ook de vlekken op zijn vacht zien er wat anders uit. Maar je kan je niet vergissen. Luipaarden of panters leven in Afrika en Azië, dus die ga je niet tegenkomen in Amerika.
Volwassen jaguars zijn solitaire dieren, dat betekent dat ze liever alleen leven. Alleen in de paartijd komen het mannetje en het vrouwtje samen. Daarna gaat het mannetje terug op pad. En het vrouwtje? Die brengt de jongen alleen groot.
Een jaguar krijgt één tot vier welpen. Bij de geboorte zijn de welpen schattig en klein. Ze wegen net geen kilogram en zijn helemaal blind. Pas na twee weken gaan hun oogjes open. Als de jongen ongeveer zes maanden oud zijn, gaan ze voor het eerst mee met hun moeder op jacht.
Bijna ieder dier dat in het leefgebied van de jaguar voorkomt, is een prooi voor hem. De jaguar kan goed zien in het donker. Hij besluipt zijn prooien en springt er bovenop. Een jaguar kan maar korte tijd snel lopen, daarom moet hij zijn prooi eerst zo dicht mogelijk naderen. Hij doodt zijn prooi door een beet in de schedel. Hij kan zelfs doorheen het schild van een schildpad bijten met zijn sterke kaken.
Jaguars kunnen goed klimmen en zijn uitstekende zwemmers. Ze kunnen zelfs vissen! Ze slaan de vis met hun poot uit het water. Smakelijk!
De grootste vijand van de jaguar is de mens. Jaguars vind je vooral in het Amazonegebied, een groot regenwoud in Zuid-Amerika. De mens kapt het regenwoud om bijvoorbeeld grote sojaplantages of weiland aan te leggen. Het gevolg? Het leefgebied van de jaguar wordt steeds kleiner en er zijn steeds minder jaguar in het wild!
WWF helpt de jaguar door ervoor te zorgen dat grote stukken van het regenwoud beschermd worden. WWF zoekt ook samen met de mensen die in het bos wonen naar manieren om het bos op een goede of duurzame manier te gebruiken.