Wist je dat?
De nachtzwaluw wordt ook geitenmelker genoemd. De boeren dachten dat hij melk dronk, maar dat klopt niet.
De nachtzwaluw is geen familie van de zwaluw
Een nachtzwaluw heeft op zijn middelste teen een speciaal ‘kammetje’. Dat gebruikt hij om zijn snorharen te kammen.
Een nachtzwaluw is een meester in camouflage. Hij is bruin met vlekjes en als hij op de grond zit, kan je hem maar moeilijk vinden. De mannetjes hebben witte vlekken op hun vleugels en op hun staartpennen.
De nachtzwaluw rust overdag en is actief in de schemering. Dan vliegt hij rond en maakt een typisch ratelend geluid dat tot bijna 1 km ver te horen is. De nachtzwaluw maakt een nestje op de grond met meestal twee eieren. Hij houdt van gebieden met zand en heide.
Een nachtzwaluw is verlekkerd op nachtvlinders en kevers. Hij kan zijn bek heel wijd opendoen. Zo vliegt hij s’ nachts rond met zijn bek open, net een groot vangnet.
De Europese nachtzwaluw is net als de gewone zwaluw een trekvogel. Je vindt hem alleen in de zomer in ons land, om te broeden. In de winter trekt hij naar warmere streken om te overwinteren. De nachtzwaluw vliegt in september helemaal naar Centraal-Afrika. Dat is heel ver voor zo een vogel!
In Bosland in Limburg doet bioloog Ruben onderzoek naar deze vogel. De WWF-Rangers namen een kijkje hoe dat precies gaat en zagen echte nachtzwaluwen!