Wist je dat?
Een dwerginktvis wordt ongeveer één jaar oud.
Een dwerginktvis heeft geen skelet in zijn lichaam, alleen een klein rugschild voor wat steun.
Dwerginktvissen leven tot 90 meter diep in de zee.
Dwerginktvissen behoren tot de koppotigen. Dat zijn alle inktvissen en octopussen! Een dwerginktvis wordt niet groter dan vijf centimeter en blijft dus heel erg klein. Zijn lichaam is doorzichtig met bruine en gele vlekjes. Die vlekjes kunnen razendsnel krimpen en groeien. Dan verandert de inktvis van kleur!
De dwerginktvis is ’s nachts actief en geeft dan zelfs licht! Ze hebben een speciaal lichtorgaan waar bacteriën in leven die licht geven. Die helpen de dwerginktvis om zich te camoufleren en te verstoppen.
Dwerginktvissen hebben wel tien armen! Twee van die armen zijn extra lang en gebruiken ze om hun prooi mee te vangen. Dan verstoppen ze zich in het zand en wachten ze. Wanneer er een lekker garnaaltje of een klein visje voorbij zwemt… vallen ze aan! Supersnel!
Dwerginktvissen leven in onze Noordzee! Ze verkiezen een zachte bodem zodat ze zich kunnen ingraven bij gevaar. Als er een échte bedreiging is, spuiten ze inkt naar de aanvaller.
De dwerginktvis is momenteel niet bedreigd. Maar het is wel belangrijk dat zijn leefgebied gezond blijft. We moeten goed zorg dragen voor onze Noordzee.
Het lichaam van de dwerginktvis kan van kleur veranderen. Die helpen de dwerginktvis om zich te camoufleren.