Wist je dat?
De dolfijn hoort via een opening die zo klein is als een naald.
Een dolfijn kan super snel zwemmen: tot 50 km/uur.
De dolfijn verplaatst zich en jaagt op prooien dankzij zijn zesde zintuig: echolocatie
Er bestaan heel veel soorten dolfijnen: ten minste 30 verschillende soorten! De meest bekende is de tuimelaar. De orka is de grootste dolfijn ter wereld: de mannetjes kunnen tot 10 meter lang worden!
De mens heeft vijf zintuigen: de tastzin, de smaak, de reukzin, het gehoor en het gezichtsvermogen. De dolfijn heeft zes zintuigen: dezelfde zintuigen als de mens plus de echolocatie. De dolfijn maakt geluiden die tegen een obstakel (een rots, een prooi of iets anders) botsen. Het geluid botst tegen het obstakel en keert naar de dolfijn terug. Op die manier weet hij hoe groot het is, welke vorm het heeft, hoe ver het verwijderd is of met welke snelheid het zich beweegt.
De dolfijn is een vleeseter, dat wil zeggen dat hij andere dieren eet. Hij eet vissen, octopussen, schaaldieren, scheldpieren en krill (kleine garnalen). De dolfijn is een soort tandwalvis en al zijn tanden zijn gelijk! Ze zijn allemaal klein, maar heel scherp. Hij gebruikt ze om zijn prooien te grijpen en vast te houden, maar hij kauwt zijn voedsel niet.
Vaak vangen mensen vis op een verkeerde manier: ze vangen alles zonder onderscheid en vaak vangen ze per ongeluk ook dolfijnen. Die raken verstrikt in de netten en kunnen niet naar het wateroppervlak terugkeren om te ademen, waardoor ze verdrinken en sterven… Bovendien worden dolfijnen verstoord door de schepen die op de oceanen varen. De mensen maken ook heel veel lawaai op de platformen die in de oceanen zijn gebouwd om naar olie te boren.