Beloega
Tot 1.900 kg
De Beloega is een volledige witte walvis die houdt van ijskoud zeewater en in de noordelijke ijszee leeft. Hij heeft geen vin op de rug, waardoor hij heel rustig net onder het pakijs kan zwemmen zonder het te raken.
Een heel sociaal zoogdier
De beloega is geen vis, maar een zeezoogdier. Ken je de verschillen tussen een vis en een zeezoogdier? Een zeezoogdier moet boven water komen om te ademen, het jong groeit in de buik van de moeder en die geeft de baby melk via haar tepels. De beloega is een soort tandwalvis, net als de dolfijn. Beloega’s zijn ook heel sociaal. Ze verplaatsen zich in groepen van 20 tot 200 dieren in het heel koude water bij de Noordpool.
Een heel nieuwsgierige walvis
Je kunt de beloega heel gemakkelijk herkennen: hij heeft een volledig witte huid, een ronde kop en een heel korte snuit. Hij zwemt heel traag en laat zich meedrijven door de stroming. Hij kan net onder het pakijs zwemmen zonder het te raken, omdat hij geen rugvin heeft. Het is heel grappig dat de beloega vaak de kop boven water steekt! Dat komt doordat hij heel nieuwsgierig is en graag wil zien wat er rondom hem gebeurt. Bovendien kan hij allerlei gezichtsuitdrukkingen tonen. Zo kan hij laten zien of hij tevreden is of niet.
De beloega wordt bedreigd
De mensen vervuilen de zeeën en de oceanen met afval en giftige stoffen. Daardoor sterven veel zeedieren. Daarom moeten we de strijd aanbinden tegen de vervuiling! Bovendien maken de mensen veel lawaai in de oceanen. Er zijn ook steeds meer boten die het leefgebied van de beloega’s doorkruisen en dat zorgt voor een enorme verstoring.
Ken jij de beloega echt?
Beloega’s gebruiken geluid om in het diepe donkere water hun weg of prooi te vinden. Deze techniek heet ‘echolocatie’ en wordt ook gebruikt door vleermuizen. Hierbij zenden ze klikgeluiden uit en de weerkaatsing geeft de beloega een goed beeld van zijn omgeving.
De beloega is een tandwalvis en heeft een hele rij tanden in zijn mond. Die gebruikt hij niet op dezelfde manier als wij mensen. De beloega gebruikt zijn tanden als zeef. Wanneer hij een grote slok water neemt, zal het water uit zijn mond stromen en de vissen blijven achter. Die hij dan kan opeten.