Wist je dat?
Niet alle anemoonvissen zijn oranje en wit van kleur.
Alle anemoonvissen worden als mannetje geboren, sommige worden daarna een vrouwtje. Daarom noemen we ze tweeslachtig of hermafrodiet.
Sommige anemoonvissen kunnen geluid maken!
De anemoonvissen (ook wel clownvissen genoemd) zijn meestal oranje met witte en zwarte strepen. Maar elke soort ziet er anders uit! Er bestaan bijna dertig soorten clownvisjes. Waarschijnlijk ken je wel het visje Nemo? Dat is een driebandanemoonvis!
Sommige anemoonvissen hebben meerdere strepen, andere slechts één. Sommige zijn helder oranje en andere zijn donkerder oranje of zelfs zwart gekleurd.
De anemoonvissen leven in warm water, aan de kust van veel landen die grenzen aan de Indische Oceaan en aan de Stille Oceaan. Bijvoorbeeld Australië, Japan en de Filipijnen. De grootste groep of populatie met een moeilijk woord vinden we in Papoea-Nieuw-Guinea.
De anemoonvissen leven in koraalriffen. Elke soort werkt samen met bepaalde soorten zeeanemomen. In totaal leven de clownvisjes samen met een tiental verschillende soorten anemonen. Dat doen ze met een heel eenvoudig doel: zeeanemonen prikken (heel sterk), net zoals brandnetels. Maar de anemoonvissen voelen dat niet. Door dus dicht bij die anemonen te leven, zijn de visjes beschermd!
De anemoonvissen leven meestal in groepjes die bestaan uit een koppel, hun jongen en andere mannetjes die zich niet voortplanten. Het vrouwtje is groter dan de mannetjes en zij heeft het voor het zeggen in de groep. Het koppel blijft jaren samen.
Eén van de mannetjes is het hoofdmannetje. Hij mag paren met het vrouwtje van de groep. Bij sommige soorten kan het mannetje geluid maken. Zo laat hij aan de andere mannetjes van de groep weten dat de baas is, samen met het vrouwtje.
Tijdens de paartijd maakt het hoofdmannetje een nest. Daarin leg het vrouwtje haar eitjes. Dat zijn er heel veel: 600 tot 1600 eitjes, afhankelijk van de soort. Daarna bevrucht het mannetje de eitjes en bewaakt hij het nest. Intussen zoekt het vrouwtje eten. Anemoonvissen eten vooral plankton, dat bestaat uit zeewier, larven en kleine schaaldieren.
Bij de geboorte zijn de anemoonvissen mannetje en vrouwtje tegelijk (ze hebben zowel eierstokken als teelballen). We zeggen dat ze tweeslachtig of hermafrodiet zijn.
Maar…. De eierstokken van jonge anemoonvissen zijn héél klein. Zo klein dat ze niet werken. Dus: jonge anemoonvissen zijn eigenlijk mannetjes. Later kunnen ze in vrouwtjes veranderen. Dan groeien hun eierstokken terug en kunnen ze eitjes leggen. Echt bijzonder!
Anemoonvissen zin niet bedreigd. Maar ze leven wel in een habitat die heel kwetsbaar is! Door de klimaatverandering en de verzuring van de oceanen hebben de koraalriffen zwaar te lijden en sterven ze af. Dat is dus slecht nieuws voor de anemoonvissen…