woensdag 16 Oktober 2024

Brownie met zoete aardappel!

Afbeelding
brownie

Hier is een leuke en heerlijke manier om gezonde en smakelijke brownies te maken! Deze brownie is een beetje speciaal, want hij bevat een geheim ingrediënt: zoete aardappel! Dit maakt hem heerlijk zacht van binnen en zit bovendien vol met goede voedingsstoffen. Je kunt ook chocoladestukjes toevoegen voor extra plezier. Het is een eenvoudig recept dat je samen met een volwassene kunt maken. Dus trek je schort aan en bereid je voor om een echte kleine banketbakker te worden!

Hier is het recept:

Ingrediënten:

  • 2 kleine zoete aardappelen (ongeveer 400 g)
  • 100 g meel (volkorenmeel of amandelmeel)
  • 50 g cacaopoeder (ongezoet)
  • 100 g ahornsiroop of agavesiroop (om het lekker zoet te maken)
  • 50 g pindakaas of amandelboter (om de brownie romig te maken)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel bakpoeder (om de brownie een beetje te laten rijzen)
  • 1 snufje zout
  • 50 g pure chocoladechips (als je extra van chocola houdt)

Instructies:

1) Kook de zoete aardappelen:

Vraag een volwassene om je te helpen de zoete aardappelen te schillen en in kleine stukjes te snijden. Kook ze in water of stoom ze ongeveer 15 minuten, totdat ze lekker zacht zijn. Laat ze daarna een beetje afkoelen.

2) Pureer de zoete aardappelen:

Doe de afgekoelde zoete aardappelen in een grote kom en prak ze met een vork of een pureestamper tot ze helemaal glad zijn.

3) Meng de natte ingrediënten:

Voeg de ahornsiroop, pindakaas en vanille-extract toe aan de gepureerde zoete aardappelen. Meng alles goed door elkaar.

4) Voeg de droge ingrediënten toe:

Meng in een andere kom het meel, cacaopoeder, bakpoeder en zout. Giet dit mengsel in de kom met de zoete aardappelen en roer alles goed door elkaar totdat je een glad beslag hebt zonder klontjes.

5) Chocoladechips (optioneel):

Als je nog meer van chocola houdt, kun je de chocoladechips toevoegen en voorzichtig door het beslag roeren.

6) Bereid de bakvorm voor:

Verwarm de oven voor op 180°C. Pak een vierkante bakvorm (vraag een volwassene om te helpen) en bekleed de bodem met bakpapier of vet de vorm licht in met wat olie.

7) Giet het beslag in de bakvorm:

Verdeel het browniebeslag gelijkmatig in de vorm.

8) Bak de brownie:

Zet de bakvorm in de oven en bak de brownie ongeveer 25 tot 30 minuten. Je weet dat het klaar is als je een prikker in het midden steekt en deze er bijna schoon uitkomt.

9) Laat afkoelen:

Laat de brownie een beetje afkoelen (dit is het moeilijkste deel!) voordat je hem in vierkantjes snijdt.

Veel bakplezier en smakelijk eten!