woensdag 02 Februari 2022

World Wetland Day

Afbeelding

Op 2 februari is het World Wetland Day, of in het Nederlands: werelddag voor waterrijke gebieden! Dit jaar wordt de aandacht vooral gericht op de nood aan actie om watergebieden te beschermen en herstellen, want 9 op de 10 watergebieden zijn erop achteruit gegaan... Tijd voor actie dus!  

Medium WW190059 1
© Meg Gawler / WWF

Waterrijke gebieden

Met waterrijke gebieden bedoelen we de gebieden op aarde die op de grens liggen tussen land en water. Soms staan de gebieden onder water, op andere momenten zijn ze droog. Denk bijvoorbeeld aan meertjes, overstromingsgebieden, moerassen, mangroves en ondiepe stukken zee.

In deze gebieden leven erg veel planten en dieren, bijvoorbeeld vogels. Zij gebruiken de waterrijke gebieden als rust- en eetplaats tijdens hun vogeltrek. De gebieden werken ook als een soort spons, ze kunnen namelijk erg veel water opnemen. Dit is handig om ons te beschermen tegen overstromingen en om water te voorzien bij droogte. Ook wordt water gezuiverd in de waterrijke gebieden.

WWF loutre otter gallery3

Wat is het probleem?

Door watervervuiling, het bouwen van dammen en betonnen dijken, waterverspilling en klimaatverandering staan de waterrijke gebieden onder druk. De hoeveelheid waterrijke gebieden is erg sterk gedaald de voorbije eeuw. Dat is een probleem voor de planten en dieren, maar ook voor de mens. Maar liefst 40% van alle diersoorten leven in zulke gebieden, je kan je dus wel inbeelden dat het een ramp zou zijn voor de biodiversiteit als de waterrijke gebieden verder achteruit zouden gaan...

Medium WW1159237
© WWF / Juozas Cernius  

Tijd voor actie!

Daarom is het tijd voor actie, dat is ook het thema van de World Wetland Day: actie voor waterrijke gebieden. Met dit nieuwsbericht vestigen we vandaag de aandacht op deze waterrijke gebieden door aan jullie uit te leggen wat het is en waarom ze bedreigd zijn. Informatie delen is namelijk erg belangrijk!

Maar dat is natuurlijk niet het enige wat WWF doet. Een paar jaar geleden hebben we de campagne #protectwater opgestart. Lees meer over de campagne hier (Bescherm het zoetwater (wwf.be)). We hebben erg veel inspanningen gedaan voor verschillende projecten en daar zijn heel wat successen geboekt! Maar er is nog werk aan de winkel. In België zijn namelijk meer dan de helft van de rivieren niet proper genoeg... Help jij ons mee met actie te ondernemen? Je kan bijvoorbeeld eens deelnemen aan een opkuis actie voor rivieren! Bekijk de komende schoonmaak acties: www.river-cleanup.org.

WWF Rangerclub Beach cleanup Blankenberge 19 09 2020 14

Een erg succesvol herstelproject is de terugkeer van de otter in België! Otters leven in gezonde, waterrijke gebieden en waren lang verdwenen bij ons... Maar nu niet meer! Wil jij hier meer over weten? Kijk dan snel naar deze interessante video waarin onze WWF otterexpert Céline meer uitleg geeft.