De oceaan: een historisch verdrag dat de volle zee beschermt
Vorige zaterdag is er in New York een historisch verdrag afgesloten over de bescherming van de volle zee. Het doel van dit verdrag? Het grote en mooie leven in onze oceaan beschermen en activiteiten die schadelijk zijn voor onze blauwe planeet zoveel mogelijk verminderen.
© naturepl.com / Jeff Rotman / WWF
Maar eerst, wat is de volle zee of de internationale wateren? Ze zijn het erfgoed van de mensheid (je kan het zien als een soort erfenis die door onze voorouders is doorgegeven en we in bruikleen krijgen voor de toekomstige generaties). Dit betekent dat deze wateren van iedereen en van niemand tegelijk zijn. Ze zijn van vroegere, huidige en toekomstige generaties.
De volle zee vertegenwoordigt bijna 2/3 van het totale oceaanoppervlak van onze planeet. Tot nu toe is slechts ongeveer 1% van deze uitgestrekte oceaanmassa beschermd, en zelfs die bescherming is niet erg effectief geweest... Maar daar komt nu eindelijk verandering in! Op zaterdag 4 maart hebben afgevaardigden van de Verenigde Naties in New York een overeenstemming bereikt over een nieuw wereldwijd verdrag. Dit verdrag legt uit hoe we de mariene biodiversiteit op volle zee kunnen behouden en beschermen.
De volle zee beschermen en de impact van activiteiten verminderen
Volgens WWF maakt de overeenkomst het mogelijk om beschermde mariene gebieden op volle zee te creëren, beter samen te werken en de impact van activiteiten (zoals overbevissing, illegale visserij, diepzeemijnbouw, enz.) op volle zee te verminderen. Deze activiteiten zijn verschrikkelijk slecht voor het milieu en bedreigen het leven in de oceaan. Dus het is belangrijk dat alle landen elkaar helpen, want geen enkel land kan het alleen.
2021-The MPA Guide: A framework to achieve global goals for the ocean_Grorud-Colvert
"België moet het voortouw nemen”
Vorig jaar, tijdens COP15 in Montreal, hebben bijna 200 landen toegezegd om minstens 30% van de oceaan te beschermen en te behouden, en om ervoor te zorgen dat 30% van de aangetaste gebieden hersteld worden tegen 2030. Dit nieuwe verdrag is daarom een belangrijke stap naar de vervulling van deze belofte.
"Laten we niet vergeten dat de volle zee het gemeenschappelijk erfgoed van de hele mensheid is en als zodanig de verantwoordelijkheid van elk land. Elk land moet nu zo snel mogelijk actie ondernemen", verklaart Sarah Vanden Eede, oceaanexpert bij WWF-België.
De volle zee, een dierbare bondgenoot
We moeten samen één van de meest waardevolle delen van onze planeet beschermen. De volle zee speelt een essentiële rol voor tal van belangrijke soorten haaien, tonijnen, walvissen en zeeschildpadden en vormt ook het grootste deel van onze kostbare oceaan, die een cruciale bondgenoot is tegen de effecten van de klimaatverandering: 23% van de koolstofemissies door menselijke activiteit is de afgelopen tien jaar door de oceaan geabsorbeerd. Ze absorbeert ook meer dan 90% van de wereldwijde overtollige hitte afkomstig van door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde.
© Hugo Hebbe / WWF France
De volle zee is van ons allemaal en het is onze verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen. Er zijn verschillende manieren waarop we dit kunnen doen en de bescherming van onze oceaanen is een belangrijk begin. Laten we nu streven naar het juiste niveau van competente en effectieve bescherming van de mariene biodiversiteit wereldwijd vóór 2030!