Wat leeft er in de oceaan?
Misschien heb je wel eens gehoord dat het niet goed gaat met de oceaan. Maar bij WWF willen we je vandaag vooral laten zien hoe mooi en bijzonder de oceaan is. Want als je weet wat er leeft, wil je het ook beschermen! Ga je met ons mee de oceaan in?
Wist je dit over de oceaan?
- De oceaan bedekt meer dan 70% van de aarde!
- Maar we weten nog niet zoveel over wat er allemaal leeft, vooral diep onder water.
- De oceaan heeft verschillende lagen, net zoals je op een bergtop niet dezelfde dieren ziet als aan de voet van de berg, is dat ook zo met de oceaan. Elke laag heeft zijn eigen soorten en geheimen.
Epipelagische zone (0 tot 200 meter)
- Dit is de bovenste laag van de oceaan, waar nog veel zonlicht komt. Hier vind je de meeste dieren: plankton, vissen, zeeschildpadden, dolfijnen en koraalriffen.
- Groene Zeeschildpad
©Magnus Lundgren / Wild Wonders of China / WWF
Mesopelagische zone (200 tot 1.000 meter)
Hier komt bijna geen zonlicht meer. Vissen en andere dieren in deze laag kunnen zelf licht maken, dat heet bioluminescentie. Dit helpt hen om voedsel te vinden of te ontsnappen aan vijanden. Het water is hier erg koud, rond de 2°C.
© Joost van Uffelen / WWF
Bathypelagische zone (1.000 tot 4.000 meter)
Deze laag heet ook wel de middernachtzone. Het is hier helemaal donker. Dieren zoals reuzeninktvissen en hengelaarvissen leven hier. Ze zijn aangepast aan de hoge druk en het gebrek aan voedsel.
© Bay Aquarium Research Institute
Abyssopelagische zone (4.000 tot 6.000 meter)
In deze laag is het bijna vriespunt, het is pikdonker en de druk is enorm hoog. Er leven maar weinig soorten.
© North Atlantic Stepping Stones Science Party, IFE, URI-IAO; NOAAOAROER
Hadopelagische zone (meer dan 6.000 meter diep)
- Dit zijn de diepste delen van de oceaan, zoals het diepste punt- de Marianentrog, die wel 10.924 meter diep is! Het is hier zo diep dat het lijkt op een ravijn.
- Terug naar de oppervlakte
- De oceaan is prachtig, maar ook kwetsbaar. De helft van de koraalriffen en mangroves is al verdwenen, en veel vissoorten worden bedreigd. Plasticvervuiling en klimaatverandering maken het er niet beter op.
© naturepl.com / Alex Mustard / WWF
De oceaan in cijfers