woensdag 29 Mei 2024

Binnenkort 75 lynxen in en rond ons land?

Afbeelding

Driehoekigeoren met zwartekwastjes, eenkortestaart die eindigt in eenzwarte punt, langebakkebaardenrondzijn ronde hoofd … De lynx is weer in ons land! Minpuntje: hij is moederzielalleen. Geen vriendinnetje in zicht om kleinelynxjes mee temaken. Maar blijftonzeeenzame lynx ookalleen? Die vraagbeantwoorden we in onsnieuwste rapport – hierlees je de hoogtepunten. 

Al tientallenjarengingen er geruchten de ronde, sinds 2020 bestaat er geentwijfelmeer: er leefteenEuraziatische lynx in de Semoisvallei. Topnieuws, vinden we bij WWF-België. Maar eentje is geentjezondergezelschapkanonze lynx zichnietvoortplanten. Dus vroegen we wetenschappers om teachterhalen of er hoop is vooronzeeenzamegrote kat. 

23 c Alain Nicolas2
©Alain Nicolas 

Twee hotspots 

WWF klopteaanbij Humboldt-Universität zu Berlin. Het uitvoerigeonderzoek van hunexpertenleverdegoednieuws op: in en rond het zuidelijkedeel van ons land liggen twee hotspots waarinsamenzo’n 75 lynxenzoudenkunnenleven! 

Waarvind je die hotspots precies? In het westen van de Ardennen (aan de grens met het Franse RegionaalNatuurpark van de Ardennen), en in de Eifel (in het zuidoosten, aan de grens met Duitsland). En zoals je op de kaarthieronderkanzien, zijn de hotspots met elkaarverbonden via het Ardensemassiefdat is trouwensóókgeschiktleefgebiedvoor de lynx. 

Laat ze maar komen! 

Er zoudenduslynxenkunnenleven in België, maar … Hoe moeten ze hunwegnaarons land vinden? Ook die vraagbeantwoordden de Berlijnseonderzoekersvoorons. Nu huisvesten de Europeselidstateneentientalpopulaties, en lynxenuit twee van die populatieszoudenzichkunnenverplaatsennaarhier! Ze kunnenkomenuit de Jura, of uit de Vogezen en het Paltserwoud. 

Maar gaan ze datookdoen? Daar knelt het schoentje. De dichtstbijzijndepopulatie – die in de Vogezen en het Paltserwoudleeft op zo’n180 km van de Semoisvallei, en telt maar eenzestientallynxen. Die in de Jura is groter (140 lynxen), maar ligt op 300 km van de Semoisvallei. Lynxenleggen over het algemeengeengroteafstandenaf, zekernietals ze daarvoorbelangrijkeobstakelszoalswegen en rivierenmoetenoverwinnen. Bovendienzijn het vooralmannetjes die zichaanzo’nondernemingwagen. Mannetjeszoalsonzeeenzame lynx. 

1 1516129997 c Shutterstock Jan Hejda2
©Shutterstock/Jan Hejda

Toekomstvoor de lynx in België? 

De kansdatonzeBelgische lynx eenvriendinnetjetegenkomt in de Semoisvallei, is dusbijzonderklein. Maar datbetekentnietdat de soortgeenmooietoekomstwacht in ons land! We hebbengeschikteleefgebieden, en die zijn met ecologische corridors verbonden met de leefgebieden van nabijelynxenpopulaties (al moeten we geduldhebbenvoordat die lynxenhunleefgebiedenstapsgewijshebbenuitgebreid tot bijons). 

In afwachting van de terugkeer van de lynx, zit WWF nietstil. Samen met partners zoals het Nationaal Park van de Semoisvalleimaken we ons land lynxvriendelijker. Hoe? Door de natuurteherstellen, teverbinden en tebeschermen. Bijvoorbeeld door bosranden en open gebieden in het bosaanteleggen, en bedreigdebiotopenteherstellen en er integralebosreservaten van temaken (dathoudt in dat er geenbosbouw mag plaatsvinden). De lynx is trouwensniet de enigesoort die blijgaatzijn met onzeactiesvoornatuurbehoud en -herstel! Van wildekatten tot vinpootsalamanders: tal van soortenhebben er baatbij. 

Samenleven met de lynx 

In tegenstellingtotvossen en wolven – die al eeuwenlangwordenopgevoerdals de slechterik in sprookjeskampt de lynx niet met eenslechtereputatie. De grotekatachtige is zo schuwdat het grotepubliekook minder weet over de soort. Eén ding staat vast: dezekatachtigemaaktalsroofdier het minsteslachtoffersonderlandbouwdieren en richt het minsteschadeaanaanmenselijkeeigendommen. ‘Lynxenverschillen heel erg van wolven. Ze vallenbijna nooit landbouwdierenaan. Doen ze dattoch, dan doden ze één of hooguit twee dieren’,vertelt Corentin Rousseau, bioloogbij WWF-België. 

En jij en ik, moetenwij bang zijnvoor de komst van de lynx? ‘Helemaalniet. Lynxenzijn erg schuwedieren’,benadrukt Corentin. ‘Ik hebnog nooit gehoord of gelezen over lynxaanvallen op mensen.’