Leeuwencrisis
Het gaat niet goed met de leeuwen. Sinds de film ‘de Leeuwenkoning’ uitkwam in 1994, zijn bijna de helft van de leeuwen in het wild verdwenen... Het is zelfs zo erg, dat aan dit tempo leeuwen uitgestorven zullen zijn tegen 2050. Daarom voert WWF actie deze winter!
© Pixabay
Verdwenen leefgebied
Het grootste deel van het leefgebied van de leeuw is verdwenen. Dat is rechtstreeks een probleem voor de leeuwen, omdat er niet voldoende plaats is om te leven. Maar ook onrechtstreeks zorgt dit voor problemen: er zijn niet genoeg prooien meer en daardoor moeten ze dichter bij de mensen en hun kuddes komen. Omdat mensen bang zijn en geen kuddedieren willen verliezen, worden de leeuwen dan gedood.
Belang van de leeuwenkoning
Leeuwen spelen een erg belangrijke rol in de natuur, daarom moeten we alles op alles zetten om de soort te beschermen. Ze leven hoofdzakelijk in de prachtige Miombo Savanne in Centraal- en zuidelijk Afrika. Maar een groot deel hiervan wordt elk jaar vernietigd door de mens. Door de leeuw en zijn leefgebied te beschremen, helpen we de Miombo Savanne om terug te bloeien. Dit is niet enkel goed voor de wilde dieren in de regio, maar de natuurlijke hulpbronnen in het gebied zijn ook erg belangrijk voor de lokale bevolking.
© Walt Disney Feature Animation
Winterleeuwenactie
Deze winter zet WWF een actie op poten om geld in te zamelen voor de leeuw. Misschien kan je wel aan je ouders vragen om een leeuw te adopteren als eindejaarscadeau? Klik hier als je wilt weten hoe dat moet.
Wat doet WWF met die centjes?
WWF steunt lokale projecten om de leeuw te herintroduceren waar ze verdwenen waren of te ondersteunen waar het niet goed met de leeuwen gaat. Daarnaast gaan we het leefgebied proberen beschermen, stroperij verbieden en conflicten tussen leeuwen en mensen oplossen. Om dit mogelijk te maken, wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan.
Samen kunnen we de leeuwen redden! Help jij mee?!
Lees meer over de leeuw:
Cover: © @gregdutoit