Wetenschappers onderzochten tussen het jaar 1970 en 2014 de diersoorten over de hele wereld. Ze keken bijvoorbeeld hoeveel dieren er van elke soort zijn en waar de dieren precies leven. Het resultaat van het onderzoek is heel triest. Op 40 jaar tijd zijn er 60% minder vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen op aarde. In de tropen, zoals in Centraal- en Zuid-Amerika sterven de soorten zelfs sneller uit!
© Francois Savigny / naturepl.com
Het grootste probleem is dat het leefgebied van de dieren steeds kleiner wordt. Dat komt vooral door de mens. Mensen gebruiken steeds meer natuurgebieden voor landbouw en vissers vangen meer vissen uit de oceaan. Daardoor is er steeds minder plaats voor dieren.
De invloed die mensen hebben op de natuur wordt groter en groter. Wetenschappers zijn bang dat het wilde leven op aarde zal verdwijnen. Daar moet snel iets aan gedaan worden!
© Philippe T. / WWF-France
Het is ook voor de mens heel belangrijk dat het goed gaat met de aarde. De natuur geeft ons frisse lucht die we nodig hebben om te ademen, en zorgt voor ons eten en drinken. Zo kunnen wij overleven.
© WWF-Canon / Bernard DE WETTER
‘Iedereen moet zijn steentje bijdragen’, zegt Sofie Luyten, de directeur van de beleidsdienst van WWF. ‘Ook politieke partijen moeten de klimaatverandering op nummer één zetten. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat het probleem niet erger wordt.’
Minder vlees eten, groenten halen bij de lokale groenteboer en minder energie verbruiken! Dat zijn enkele ideetjes om de natuur beter te helpen. WWF blijft zich inzetten om wereldwijd de wilde dieren en hun leefgebied te beschermen.
Wil jij meer weten over bedreigde diersoorten?
Cover : © Shutterstock / Olga_i / WWF