Lokaal en seizoensgebonden eten helpt het milieu te beschermen! Daarom is het belangrijk om voor bepaalde groenten en fruit te kiezen op het juiste moment. De groenten en fruit die bijvoorbeeld tijdens de winter niet groeien in België, worden vaak per vliegtuig, boot of vrachtschip vervoerd vanuit verre landen of worden gekweekt in een serre. Dit “buitenseizoens”-voedsel vraagt dus veel meer energie om te produceren! Vaak worden ze ook bespoten met chemische producten zodat ze beter bewaard kunnen worden tijdens de lange reis naar België.
Waarom kies je best voor lokaal en seizoensgebonden voedsel?
Om de producten bij ons thuis te brengen, worden verschillende transportmiddelen gebruikt (boot, vliegtuig, vrachtwagen, enz.). En zoals je al weet, vervuilen deze vervoermiddelen en dragen zij bij tot de productie van broeikasgassen. Om te begrijpen wat broeikasgassen zijn, klik hier:
Wanneer je lokaal eet, wordt er niet zo veel transport gebruikt wordt.
Hier is een schema dat uitlegt hoe het werkt.
Wanneer je in de supermarkt fruit of groenten koopt die van ver komen, ziet het er zo uit:
Zoals je ziet, leggen deze groenten en fruit heel wat kilometers af voordat het op je bord belanden.
Wanneer je rechtstreeks bij de boer de groenten zelf plukt of bij de boer op de markt, via een “Buurderij” of via een abbonnement je boodschappen doet, dan komt er geen vervoer aan te pas:
Minder kilometers, minder vervuiling en een verser product!
Als je lokaal en seizoensgebonden eet, is dat goed voor de planeet omdat er minder water wordt gebruikt om het fruit en de groenten te telen, er (over het algemeen) minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en het voedsel op een natuurlijke manier is gegroeid (in de zon, in de aarde) en niet in het transport. Dit zorgt voor smakelijker, verser en gezonder voedsel. Njammie!
Bekijk zeker ook deze video van bij boer Tom: Openveld
Wil je nieuwe recepten uitproberen met lekkere seizoensproducten uit jouw streek? Download dan snel deze geweldige kalender. Smakelijk!