Plastic keutels of pellets zijn kleine plastic bolletjes van één tot vijf mm groot. Het is de grondstof van plastic. Fabriek maken met de bolletjes plastic of kunststof voorwerpen. Denk maar aan zonnepanelen, smartphones, boodschappentasjes of tandenborstels.
De haven van Antwerpen is in Europa een belangrijke plaats voor het maken van plastic voorwerpen. Er zijn veel ‘plasticfabrieken’.
© Pixabay
Grote boten vervoeren die plastic keutels via de Schelde naar de fabrieken. Soms is er een lek en komen die plastic bolletjes in het water terecht. Ze drijven op het water en spoelen uiteindelijk aan op de oevers van de Schelde.
Dat is vooral een probleem voor vogels en waterdieren! Die denken dat de bolletjes eten zijn. De bolletjes raken verstopt in hun maag en… de dieren hebben het gevoel dat hun maag vol zit. Ze hebben geen honger meer. Vele dieren worden ziek of kunnen sterven. Bovendien zijn de bolletjes giftig. De giftige stoffen komen ook in het water.
Niemand weet hoeveel plastic keutels er precies zijn ‘ontsnapt’. Daarom deden vijftig vrijwilligers een onderzoek. Langs de Schelde telden ze telkens in een vierkant stukje van 25 bij 25 cm het aantal bolletjes. In alle vakjes samen (bijna 50) telden de vrijwilligers 22.000 plastic keutels!
© Eos
Hoe dichter bij de haven, hoe meer keutels. Dat toont dat de plastic keutels waarschijnlijk van de haven van Antwerpen komen en niet van de Noordzee! Maar meer onderzoek is nodig.
De keutels zijn een groot probleem. Ze blijven honderden jaren in de natuur! Bovendien zijn ze heel klein. Daarom is het moeilijk om ze op te ruimen!
De fabrieken van de haven doen soms ook een opruimactie. In 2018 haalden ze 2,5 ton (!) plastic uit het water. Maar het allerbelangrijkste is dat er geen nieuwe plastic keutels meer bijkomen. Er is dringend een plan nodig en strenge wetten. Neen aan plastic keutels in de natuur!
© Eos
Cover: © Wikimedia