Orang-oetans zijn grote oranje apen die alleen leven in Indonesië. Ze brengen bijna hun hele leven in de bomen door en kunnen heel goed klimmen! Jammer genoeg voelen de dieren veel druk van de mens.
‘Het leefgebied van de orang-oetan wordt steeds kleiner, omdat mensen de bomen kappen.’ Zegt Peter Pratje, de directeur van het orang-oetancentrum. ‘Handelaars verkopen de aapjes die ze in het woud vinden als huisdieren. Dat is natuurlijk heel slecht voor hen!’
© Neil Ever Osborne / WWF-US
Om de dieren te helpen, bouwde een Zoo in Duitsland een speciaal orang-oetancentrum op het eiland Sumatra. Het centrum werkt heel goed samen met de politie om de orang-oetans te redden.
Daarna zorgt dierenarts Andhani Widya Hartanti ervoor dat ze terug helemaal gezond zijn. De apen worden weer sterk dankzij speciale voeding, zoals termieten en bladeren van de rattan palmboom. Nu kunnen de lessen starten!
Op school geven de verzorgers lessen die de apenmoeder normaal aan haar baby geeft. De orang-oetans leren hoe ze een boom moeten beklimmen, waar ze fruit kunnen vinden én hoe ze een nest bouwen om in te wonen.
De meeste orang-oetans in het centrum zijn tussen twee en zeven jaar oud. Bij mensen hebben ze nooit geleerd dat ze in het wild normaal 90% van hun tijd in de bomen doorbrengen. De verzorger moet er daarom voor zorgen het dier niet steeds naar de grond komt. Zo leren ze wild te zijn!
© Neil Ever Osborne / WWF-US
De orang-oetans leren ook heel veel van elkaar. Ze apen elkaar na! Orang-oetans die al een tijdje naar school gaan, tonen aan de nieuwe apen hoe ze zich moeten gedragen. Dat gebeurt allemaal met vallen en opstaan.
Wanneer de orang-oetans klaar zijn met school, krijgen ze een speciale chip met een GPS. Zo weet het centrum altijd waar de apen zijn. De verzorgers laten de apen daarna los in het wild. Is er een orang-oetan ziek of gewond? Dan mag hij altijd terugkomen voor verzorging!
Het centrum staat in het tropisch regenwoud. Dat is het perfecte leefgebied voor de orang-oetans! Op dit moment leven er 170 apen, maar het centrum wil er minstens 350 opvangen. Op die manier blijft de apenfamilie in dat gebied bestaan.
©Mauri Rautkari / WWF
Er bestaan tussen de 6.000 en 10.000 orang-oetans in het wild. Dat is heel erg weinig… Ze zeggen dan ook dat de orang-oetan kritisch bedreigd is. Samen met WWF, beschermt het orang-oetancentrum het leefgebied van de aap. Rond het centrum is er zeker nog plaats voor 4.000 apen!
© Neil Ever Osborne / WWF-US