18 augustus 2024 is een bijzondere datum: een nieuwe Europese wet ter bescherming van de natuur is van kracht gegaan. Deze wet zal helpen om de biodiversiteit, het klimaat en zelfs de voedselzekerheid in heel Europa te verbeteren. WWF en meer dan 200 andere organisaties hebben twee jaar hard gewerkt om deze wet gerealiseerd te krijgen.
Waarom is deze wet belangrijk?
In 2022 waren veel planten, dieren en natuurlijke gebieden in Europa in gevaar. Het was alarmerend: 81% van de beschermde natuurgebieden en 63% van de diersoorten in Europa waren in slechte staat.
De nieuwe wet verplicht de EU-landen om maatregelen te nemen om ten minste 20% van de land- en zeegebieden te herstellen tegen 2030. Tegen 2050 is het doel om alle aangetaste ecosystemen te herstellen.
Ook al is de wet niet perfect, het is een belangrijke stap vooruit om:
- Ecosystemen te herstellen: De wet zal helpen om bossen, rivieren, wetlands en andere natuurlijke gebieden te herstellen. Ze richt zich vooral op ecosystemen die veel koolstof kunnen opslaan en die een cruciale rol spelen in het voorkomen en verminderen van natuurrampen.
- Biodiversiteit te beschermen en te verbeteren: Een van de belangrijkste doelen is om het verlies van planten en dieren te stoppen door belangrijke habitats, zowel op land als in de zee, te verzorgen. Dit omvat het herstellen van bossen, rivieren, wetlands en graslanden, en het beschermen van insecten die bloemen bestuiven.
- Koolstofneutraliteit te bereiken tegen 2050: Door de natuurlijke ecosystemen te helpen koolstof op te slaan, helpt deze wet de EU om haar klimaatdoelen te bereiken en zich aan te passen aan klimaatverandering. Bossen en graslanden kunnen bijvoorbeeld koolstof opnemen, wat helpt om de opwarming van de aarde te vertragen. (Koolstofneutraliteit betekent dat we proberen niet meer broeikasgassen in de lucht te brengen dan de natuur kan opnemen. Dit doen we door onze uitstoot te verminderen, zoals koolstofdioxide, en door bomen te planten of bossen en oceanen te beschermen die deze gassen opnemen. Het idee is om het evenwicht te bewaren zodat onze planeet gezond blijft.)
- Voedselzekerheid versterken: Door de veerkracht (de veerkracht is het vermogen van iets om sterk te blijven en zich te herstellen na moeilijkheden) van landbouw- en mariene ecosystemen te verbeteren, wil de wet de voedselproductie duurzamer maken voor alle Europeanen.
Wat nu?
Elk EU-land heeft twee jaar om een plan op te stellen dat uitlegt hoe ze de natuur gaat herstellen. Deze plannen moeten ook belangrijke stappen bevatten die gezet moeten worden tegen 2030, 2040 en 2050.
Waarom is dit belangrijk voor ons allemaal:
Investeren in de restauratie van ecosystemen is goed voor het milieu en de economie. Voor elke euro die wordt uitgegeven, kunnen we tussen de 8 en 38 euro terugverdienen dankzij de voordelen die de natuur biedt, zoals bescherming tegen rampen, klimaatregulatie, voedselzekerheid en verbetering van de gezondheid.
Daarnaast kost het beschadigen van de natuur veel geld voor bedrijven en de Europese economie. De natuur is essentieel voor meer dan de helft van de wereldeconomie.
Natuur beschermen is dus goed voor het milieu én de economie. Door in de natuur te investeren, verbeteren we ook ons welzijn. Deze wet laat zien dat wanneer we samenwerken voor hetzelfde doel, we grote dingen kunnen bereiken. Het is een belangrijke stap naar een toekomst waarin de natuur en de mensen in harmonie leven.