De Marianentrog is een heel bijzondere plaats. Het ligt in de Stille oceaan tussen Japan en de Filipijnen en het is de diepste plaats van de hele oceaan, tot wel 11 kilometer diep! Dat noemen we de diepzee.
Er is geen licht en de waterdruk is er heel hoog. Mensen kunnen er maar heel moeilijk komen. Wetenschappers denken dat we nog veel dieren kunnen ontdekken. Daarom gaan ze soms op expeditie naar de diepzee.
Tijdens zo een expeditie naar de diepzee is een nieuwe soort vlokreeft ontdekt. Een soort mini-kreeft, met lange antennes en veel pootjes.
De ontdekking is niet heel speciaal. Maar… wetenschappers vonden in het lichaam van het dier een stukje plastic. En dat op bijna 7000 meter diep in de oceaan, een plaats waar geen mens ooit komt! Het plastic komt van de mens, bijvoorbeeld van een waterfles of trainingskleding, die in zee is gekomen.
‘Deze ontdekking toont dat plastic echt overal zit’, zegt Sarah Vanden Eede, de oceaanexpert van WWF-België. ‘Kunststof en plastic zit in de lucht die we inademen, in het water dat we drinken en ook in de diepste plaatsen van de oceaan.’
Plastic is een wereldwijd probleem. We hebben dus een wereldwijde oplossing nodig. WWF roept op een internationaal plasticverdrag te maken. Dat verdrag verplicht landen om minder plastic te gebruiken en het plastic op een betere manier op te ruimen. Zo komt het niet in zee!
WWF heeft een petitie lopen die al door meer dan 1,6 miljoen mensen over de hele wereld tekenden. Daarmee vragen we regeringsleiders om dringend in actie te komen tegen plastic.
Cover: © Picture alliance/dpa/WWF