De IUCN is een internationale organisatie die onderzoekt welke dieren en planten bedreigd zijn. Elk jaar stellen ze een ‘rode lijst’ op van alle bedreigde diersoorten. De IUCN onderzoekt onder andere op hoeveel plaatsen de soort voorkomt en hoeveel dieren er in nog zijn in de wereld van deze soort. Elk dier komt in een bepaalde groep of categorie. In welke groep hangt af hoe goed of slecht het met die diersoort gaat.
Alle dier- en plantensoorten in de groepen ‘kritiek (=ernstig bedreigd)’, ‘bedreigd’ of ‘kwetsbaar’ op de Rode lijst van de IUCN noemen we bedreigd.
Voor de rode lijst onderzocht de organisatie 120.373 verschillende soorten dieren, planten en schimmels. Daarvan worden er 32.441 soorten met uitsterven bedreigd. Dat zijn er superveel!
Met veel soorten apen gaat het slecht. In Afrika is de helft van alle apensoorten met uitsterven bedreigd. Dat komt vooral doordat mensen het leefgebied van de apen vernietigen. Apen worden vaak ook (illegaal) gedood voor hun vlees.
Chimpansee: © Anup Shah / naturepl.com
Vooral met de lemuren of maki’s , die alleen op het Afrikaanse eiland Madagaskar leven, gaat het bijzonder slecht. Van de 107 soorten die er bestaan, zijn er 103 soorten bedreigd. 33 daarvan zijn ‘ernstig bedreigd’. Dat betekent dat ze een heel grote kans hebben om binnenkort uit te sterven. Het gaat onder andere om het kleinste aapje ter wereld. Hij is nog 10 cm groot en weegt 30 gram. Zijn wetenschappelijke naam is Microbes berthae.
Ook in ons land zijn er bedreigde diersoorten! Op de nieuwe rode lijst staat de ‘Europese hamster’ als ernstig bedreigd. Dit kleine knaagdiertje met en korte staart is heel erg zeldzaam en er leven in het wild alleen enkele dieren in Vlaams-Brabant en Limburg.
Europese hamster: © Wikimedia
Heel veel diersoorten in de wereld zijn bedreigd en hebben kans om uit te sterven. Maar voor veel soorten is er nog hoop! WWF zet zich in heel de wereld in om de bedreigde dieren te beschermen. Dat doen we door verschillende projecten, zowel in België als in de rest van de wereld. Als WWF-Ranger kan je helpen om mee de natuur te beschermen!
Cover: © WWF-Canon / Homo ambiens/R.Isotti-A.Cambone