Er drijft heel veel plastic en afval rond in de oceaan. Het meeste daarvan komt van afval dat mensen op straat gooien. Via een riool of een beek, gaat het afval naar een rivier en zo drijft het op het water naar de oceaan.
Door de stromingen van het water komt al het afval van de hele wereld samen op één plaats in het noorden van de Stille oceaan. Een grote drijvende vuilnisbelt van meer dan 80.000 ton afval! Dat ‘eiland van plastic’ is zo groot als Frankrijk en Spanje samen’ en noemen we de plastic soep.
Toen Boyan Slat, een jongen uit Nederland, 16 jaar oud was, had hij een geweldig idee om het probleem van de plastic soep op te lossen. Zijn idee: grote plasticvangers die al het afval in de stille oceaan verzamelen. Vandaag is Boyan 24 jaar en is zijn idee werkelijkheid!
© The Ocean Cleanup
De eerste plasticvanger is in de oceaan ‘vrijgelaten’. Maar er volgen nog meer, in totaal gaat het om 60 plasticvangers.
© The Ocean Cleanup
De plasticvanger bestaat uit een lange drijvende boei van 600 meter lang. Je kan het je voorstellen als een lange drijvende buis in de vorm van een grote banaan. Daaronder hangt een zeil in het water van 3 meter diep dat het afval tegenhoudt. Vissen en dolfijnen hoeven geen schrik te hebben en kunnen onder het zeil zwemmen.
© VRT
De plasticvanger heeft ook geen motor, maar drijft gewoon mee (met het afval) op de golven van de zee.
© The Ocean Cleanup
Af en toe komt een speciale boot langs om het afval op te halen, een beetje als de vuilniswagen van de oceaan dus. De boot brengt het afval aan land en in een fabriek wordt het gerecycleerd.
Boyan Slat hoopt met de plasticvangers de plastic soep in 5 jaar met de helft kleiner te maken. Wat een geweldig idee van Boyan!