Het gaat niet goed met de oceaan. Er drijft veel afval en plastic rond in het water. Dat plastic afval spoelt aan op de kusten of drijft in grote eilanden rond op zee. Soms raken dieren zoals vissen, zeeschildpadden en dolfijnen erin verstrikt. Veel zeevogels stapelen ook plastic op in hun maag. Daardoor is er minder plaats voor hun normaal voedsel en kunnen ze verhongeren.
Grote stukken plastic worden door het zonlicht, de golven en het zeewater afgebroken tot kleinere stukjes plastic. Zo klein dat je ze soms niet kan zien met je blote oog. Dat noemen we ‘microplastics’.
Ook die microplastics in het zeewater vormen een groot probleem! Dieren zoals baleinwalvissen en garnalen die het zeewater filteren om eten te zoeken, eten dat plastic op.
Een Nederlands bedrijf met de naam ‘WeWantProfit’ heeft nu een oplossing gevonden. Ze gaan het zeewater filteren en de kleine microplastics gebruiken om er… soep van te maken: plastic soep! Het klinkt een beetje vreemd, maar de soep is eigenlijk heel gezond. De stukjes plastic zijn zo klein dat je ze niet voelt of proeft. Net als vezels in brood zijn ze goed voor je darmen en je spijsvertering.
Op de kleine stukjes plastic in de zee groeien vaak ook kleine algen. Die algen zijn kleine plantjes en bevatten veel vitaminen. Ze zijn heel gezond. Bovendien is de soep ook goed voor het milieu! Hoe meer soep we eten, hoe minder plastic er in zee is.
Het bedrijf is nu nog testen aan het doen met verschillende smaken van de soep. Waarschijnlijk zal de soep vanaf volgende winter te koop zijn in de supermarkt. Zou jij ook graag ook eens een kommetje plastic soep proeven?
Op zee is er heel veel afval en plastic. Door de stromingen van het zeewater komt al dat afval bijeen op één plaats in de Grote of de Stille oceaan. De plastic soep is dus een gigantisch drijvend eiland van afval, ongeveer zo groot als Spanje en Frankrijk samen! Zot hé! Het is een drijvende vuilnisbelt.
Maar plastic in de zee blijft een groot probleem! Als we zo doorgaan zit er in 2050 meer plastic in de zee dan vissen!